Linkovi

Da li je riječ o planu da Karadžić i Mladić izbjegnu Haški tribunal?


U Medjunarodonoj kriznoj grupi tvrde da je čudna koncidencija najave nastavka pregovora Brisela i Beograda sa hapšenjem nekadašnjeg
generala VRS, Zdravka Tolimira, optuženog od strane Haškog tribunala za zločine počinjene nad Srebreničanima 1995. godine. Upozoravaju da sa ovim ne smije prestati obaveza hapšenja haških bjegunaca, bez čega, opet, Evropska komisija nikako ne treba da zaključi pregovore sa Beogradom.

Medjunardona krizna grupa je prije par dana oštro kritikovala Evropsku komisiju zbog obećanja Beogradu da će se uskoro nastaviti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, tvrdeći da se time nagradjuje
vlada koja neće biti pro-evropska niti pro-demokratska, te se gubi šansa da se u Hagu nadju ključni bjegunci od medjunarodne pravde, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Sada, kada se iza rešetaka našao i nekadašnji Mladićev pomoćnik za obajveštajne poslove, primjeti se neobična podudarnost ali i činjenica da je na slobodi jedan manje haški optuženik.

Direktor evropskog programa Medjunardne krizne grupe, Sabine Freiser:

"Sa jedne strane, bilo je pomalo iznenadjujuće da je Tolimir uhapšen otprilike u isto vrijeme kada je kommesar Rehn najavio kako namjerava da nastavi prekinute pregovore sa Srbijom. Sa druge strane, pozitivna je stvar to što je Tolimir uhapšen. Jedino što možemo da se nadamo da, ako je bilo moguće da se on uhapsi, da će biti moguće da se uhapse i preostali haški bjegunci".

Iako su se oštro protivili nastavku pregovora sa Srbijom bez Ratka Mladića u haškom pritvoru, u Medjunarodnoj kriznoj grupi misle da još nije izgubljen evropski mehanizam koji bi trebao navesti Beograd da ostvari punu saradnju sa Hagom- njegov ključni dio- upozorenje komesara za proširenje, Olli Rehna, da se pregovori neće zaključiti bez pune saradnje Srbije sa Sudom u Hagu, mora ostati na snazi, upozorava direktor balkanskog projekta Medjunardone krizne grup.

"Najmanje čemu se nadamo je da Komisja neće promijenit stav o tome- što znači da se pregovori neće okončati sve dok se Hagu ne predaju Karadžić i Mladić. Bio bi izuzetno veliki gubitak ako se pregovori okončaju a Tribunal zatvori, jer njegova misija se okončava 2008. godine, bila bi velika tragedija ako se to sve desi bez Karadića i Mladića u Haškom sudu".

Medjutim, da li je riječ o planu da se misija Tribunala okonča bez dvojice ključnih optuženih na optuženičkoj klupi?

"Sasvim je očito- sada smo već u 2007. godini, 12 godina nakon okončanja rata. Dakle, jasno je da svi nastoje da zaobidju Tribunal i nadaju se da će vrijeme možda učiniti svoje- ljudi zaboraviti ili, jednostavno da će biti kasno da se Karadžić i Mladić dovedu pred Haški sud. Medjutim, još se treba nadati da će se to desiti u vrijeme mandata Tribunala".

XS
SM
MD
LG