Linkovi

Carla del Ponte u Beogradu


Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte se nalazi u Srbiji, kako bi se sastala s članovima nove vlade u Beogradu, i još jednom procijenila voljnost i spremnost te zemlje da suradjuje s Tribunalom.

Četvorodnevna posjeta je upriličena na poziv koji je u Hag stigao iz Beograda, a nakon prošlonedjeljnog hapšenja optuženika za ratne zločine, generala Zdravka Tolimira, trećeg najtraženijeg optuženika Haškog suda. Tolimir je uhapšen u četvrtak u zajedničkoj akciji Policije Republike Srpske i Srbije. Tolimir je osumnjičen za genocid 1995. godine u Srebrenici. Gospodja del Ponte, koja je ranije oštro kritikovala Beograd zbog izostajanja napora da se uhapse optuženici za ratne zločine, je pohvalila hapšenje Tolimira.

Gospodja Del Ponte se danas sastaje sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, i srbijanskim ministrom za suradnju sa Tribunalom, Rasimom Ljajićem.

Pred dolazak u Beograd, glavna tužiteljica Haškog tribunala je pozdravila ono što je njen ured nazvao spremnošću nove vlade u Beogradu da počne ispunjavati svoje medjunarodne obaveze u traženju i hapšenju osumnjičenih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG