Linkovi

State Department - Hapšenje Tolimira pozitivan korak, ali posao nije završen!


Američki State Department je takodjer komentirao hapšenje osumnjičenog za genocid i druge ratne zločine, Zdravka Tolimira. Glasnogovornik Tom Casey je rekao da State Department pozdravlja Tolimirovo hapšenje, dodajući da je hapšenje rezultat saradnje vlada Republike Srpske i Srbije, što smatra pozitivnim razvojem dogadjaja.

Ali, napomenu je Casey, još pet haških bjegunaca, uključujući Karadžića i Mladića, su na slobodi i želimo i njih vidjeti u Hagu. Dakle, ovo je pozitivan korak, ali posao nije završen.

Na pitanje da li je stav vlasti Republike Srpske da ne mogu naći preostale osumnjičene kredibilan, Casey je odgovorio: Mislim da bi kredibilno bilo vidjeti sve moguće napore ovih zemalja usmjerene ka lociranju, hapšenju i izručenju ovih osoba. Mnogo je godina prošlo i nakon Srebrenice i Daytona, i nakon haških optužnica i vrlo je očigledno da se ova dvojica glavnih optuženika moraju suočiti sa pravdom da bi zaista došlo do pravog preuzimanja odgovornosti i stvarnog rješenja krize u ovom regionu.

XS
SM
MD
LG