Linkovi

Solana - Prvo hapšenje koje je po haškim optužnicama izvela policija Republike Srpske


Iz Brisela i Strazbura i danas stižu reakcije na hapšenje nekadašnjeg generala vojske bosnskih Srba, Zdravka Tolimira. Oglasili su se tako visoki predstavnik EU, Javier Solana i generalni sekretar Vijeća Evrope, Terry Davis.

Iz ureda visokog predstavnika EU, Javiera Solane su danas pozdravili hapšenje Zdravka Tolimira, kao jednog od preostale šestorice haških bjegunaca.

Sam Solana je primjetio da je riječ o prvom hapšenju po haškim optužnicama koje je izvela policija u Republici Srpskoj. S tim u vezi, on poziva nadležne vlasti da učine sve kako bi se preostali optuženi za ratne zločine, prije svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić uskoro našli pred licem pravde.

On podsjeća da je saradnja sa Haškim sudom obaveza koja se ne može zaobići, u čemu Unija i njene vojne snage u zemlji pružaju pun podršku.

Generalni sekretar Vijeća Evrope, Terry Davis čestita vlastima BiH na hapšenju Zdravka Tolimira, što, uvjeren je Davis, daje nadu porodicama žrtava Srebrenice da će pravda konačno stići počinitelje tih monstruoznih zločina.

Naglašavajući činjenicu da su vlasti Srbije saradjivale u ovom hapšenju, generalni sekrear Vijeća ih poziva da osnaže napore na hapšenju preostalih bjegunaca, posebno nekadašnjih Tolimirovih nalogodavaca, Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Saradnja sa Haškim sudom je obaveza koju je Beograd u potpunosti preuzeo kada se 2003. godine pridružio Vijeću Evrope, podsjeća generalni sekretar ove organizacije.

Ambasada SAD u Sarajevu pozdravlja vijest o hapšenju Zdravka Tolimira i njegov uspješan transfer u Haški tribunal. Ova akcija pokazuje pozitivan korak koje su vlasti u Bosni i Hercegovini poduzele na ispunjavanju njihove obaveze pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Iako vidimo ovo kao pozitivan korak, stav Vlade Sjedinjenih Američkih Država po pitanju ratnih zločinaca ostaje nepromijenjen. Neophodno je da sve vlasti, a posebno u Republici Srpskoj, sarađuju sa Haškim tribunalom kako bi osigurali da sve osobe odgovorne za ratne zločine budu privedene pred lice pravde, osobito Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Evropska unija i NATO su jasno rekle da ovo predstavlja uslov za članstvo u ovim organizacijama. To je jedini put ka potpunom pomirenju i napretku za ovu zemlju.

XS
SM
MD
LG