Linkovi

Lokalne snage preuzele sigurnost u kurdskom dijelu Iraka


Koalicione snage, sa Amerikom na čelu, su autonomnim kurdinstanskim vlastima predale odgovornost za sigurnost u tri sjeverne pokrajine u kurdskom dijelu zemlje.

Irački nacionalni savjetnik za sigurnost, Mowffak al-Rubai je rekao da su centralna vlada u Bagdadu i kurdska vlada prethodno morale prevazići mnoge prepreke. Sada je sedam od ukupno 18 provincija pod iračkom kontrolom.

Predsjednik Bush je tokom video-konferencije sa iračkim zvaničnicima sve učesnike pozvao da napreduju u pravcu nacionalnog jedinstva kao i definisanja zakona o podjeli naftnih prihoda.

U nevezanom razvoju dogadjaja, zvaničnici iračke službe sigurnosti su izjavili da je u granatnim napadima u Faluji ubijeno najmanje 5 osoba i 15 ranjeno. Zvaničnici kažu da je meta današnjih granatnih napada bila američka vojna baza, ali da su granate umjesto toga pogodile stambena područja.

U šiitskom dijelu Bagdada, Sadr Cityju su koalicione snage uhapsile šest osumnjičenih za koje se vjeruje da su pripadnici ćelije umiješane u uvoz bombi i oružja iz Irana. Istovremeno je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari rekao da je jučerašnja otmica pet britanskih državljana u Bagdadu najverovatnije djelo šiitske Mahdi milicije, uz pomoć lokalne policije.

XS
SM
MD
LG