Linkovi

Imigracisjke reforme milione ilegalnih imigranata treba da "izvedu iz sjenke"


Tokom posjete Centru za obuku Pogranične patrole u državi Georgiji, predsjednik Bush je apelirao na članove Kongresa iz obje stranke da prihvate zakon kojim se sveobuhvatno reformira imigracioni sistem. Istakao je da je primarni cilj reforme da se, kako je naglasio, milioni ilegalnih imigranata "izvedu iz sjenke" i da im se omogući da legalno borave i kasnije dobiju i američko državljanstvo. I dok predsjednik zagovara reforme, Sjedinjene Države bi trebalo da realizuju do sada najveće povećanje taksi na molbe za stalni boravak i državljanstvo. Zagovornici prava imigranata kažu da administracija toj ranjivoj i zaplašenoj zajednici šalje zbunjujuće signale.

Za nove useljenike, i legalne i ilegalne, cijena ostvarenja američkog sna upravo bi trebalo da poraste. Američka služba za imigraciju i naturalizaciju udvostručuje, a u nekim slučajevima uvodi i trostruko veće takse. Počev od 30. jula, taksa za odrasle koji traže stalni boravak u Sjedinjenim Državama, biće preko hiljadu dolara, dok će taksa za sticanje državljanjstva koštati oko 600 dolara. Neki kažu da veće takse potkopavaju predsjednikov cilj kad je u pitanju imigracija. Krystal Williams je zamjenica dirktora Američkog udruženja imigracionih advokata.

WILLIAMS:
Ideja da je potrebno platiti hiljadu dolara po članu domaćinstva za stalni boravak će na dugi period osujetiti mnoge da izadju iz ilegale

Ona dodaje da nove takse predstavljaju ogromnu finansijsku prepreku koja će brojne siromašne imigrante primorati da odlože podnošenje molbe - i da bi to moglo da dovede do toga da neki potpuno odustanu od prijavljivanja. Medjutim, zvaničnici Službe za imigraciju i državljanstvo ističu da njihova služba ne dobija federalni novac za obradu zahtjeva. Troškovi tog procesa u potpunosti se pokrivaju naplaćenim taksama od gradjana. Oni kažu da će, ukoliko te takse ne budu pokrivale realne troškove, usluga biti manje, a povećaće se i dužina čekanja na rješavanje molbe. Predstavnik Službe za državljanstvo i imigraciju Chris Bentley:

BENTLEY SOT:
Razumijemo da je svako povećanje taksi teret. Medjutim, da bismo ostali najbolja moguća služba i da bismo mogli da pružimo uslugu na vrijeme, jer ljudi to zaslužuju, moramo imati resurse da to i ostvarimo.

On dodaje da izbjeglice i azilanti neće plaćati pomenute takse, dok takse na molbe za stalni boravak i državljanstvo mogu biti smanjene nekim podnosiocima koji su suočeni sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama.

Medjutim, ako je imigraciona služba vezanih ruku zato što u potpunosti zavisi od taksi kad su u pitanju operativni troškovi, onda je, kako smatra Donald Kerwin iz Katoličke pravne imigracione mreže, vrijeme da se mijenja sistem:

KERWIN SOT:
Državljanstvo je nacionalno dobro. Ono je važno za našu zemlju. Smatramo da za sredjivanje sistema, smanjenje broja neriješenih molbi i poboljšanje tehnologije, moraju postojati adekvatna sredstva, odnosno - mora da bude novca i iz drugih izvora, nezavisno od taksi.

Neki u Kongresu smatraju da ne bi bilo ispravno taj finansijski teret staviti na ledja američih poreskih obveznika. Republikanski kongresmen Steve King iz Iowa-e kaže da su nove takse još uvijek manje od onoga što ilegalni imigranti plaćaju krijumčarima da ih prebace preko američko-meksičke granice.

KING SOT:
Ako znamo da krijumčari naplaćuju od hiljadu i po do do dvije i po hiljade dolara po osobi, onda imigracione takse i nisu tako visoke. Jeftinije je dobiti državljanstvo nego biti ilegalno prebačen u Sjedinjene Države. Smatram da to dakle i nije tako skupo.

Imigracioni zvaničnici takodje brane predložene takse ističući da se
njima obezbjedjuje fleksibilnost, s obzirom na to da će prihod rasti proporcionalno sa porastom molbi. Oni kažu da ni prethodna povećanja, nisu rezultirala drastičnim smanjenjem broja zahtjeva za stalni boravak i državljanstvo.

Zagovornici prava imigranata, s druge strane, smatraju da je ovo poskupljenje mnogo veće od ranijih. Oni takodje primjećuju da studije pokazuju da je procenat imigranata koji imaju pravo da podnesu molbu za državljanstvo opao u prethodnih nekoliko decenija.

Mišljenja zbog čega se broj onih koji ispunjavaju uslove za naturalizaciju smanjio - razlikuju se, ali zagovornici prava imigranata kažu da skuplje takse na molbe za regulisanje statusa ili državljanstvo mogu samo da znače dalje odlaganje rješavanja zahtjeva imigranata.

XS
SM
MD
LG