Linkovi

U Iranu troje amerikanaca zvanično optuženi za špijunažu


Iranski sud je saopćio da su troje Amerikanaca iranskog porijekla uhapšena u Iranu zvanično optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i špijunažu. Glasnogovornik suda je rekao da je ministarstvo za obavještajne poslove podiglo optužnicu protiv Haleh Esfandiari, Kian Tajbakhsh i novinarke Parnaze Azime. On međutim nije objavio datum suđenja.

Gospođa Esfandiari je direktorica programa za srednji istok pri međuanrodnom centru Woodrow Wilson iz Washingtona. Ona je pritvorena u teheranskom zatvoru Evin od 8 maja, nakon što je spriječena da napusti zemlju. Kian Tajbaksh je konsultant za urbano planiranje pri Otvorenom društvu iz New Yorka i zatvoren je od 11 maja.

Novinarka Azima, je radila za Radio Farda kojeg financira američka vlada, bila je uhapšena, ali puštena i zabranjeno joj je da napusti zemlju. Svo troje imaju dvojno američko iransko državljanstvo.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey rekao da Sjedinjene Države još uvijek nisu službeno obaviješteno o podignutim optužnicama. On je rekao da ovo troje ljudi imaju obiteljske veze i Iranu i ne predstavljaju nikakvu prijetnju iranskoj vladi. On je dodao da Sjedinjene Države smatraju da oni treba što prije da budu pišteni na slobodu.

XS
SM
MD
LG