Linkovi

Pariz najavljuje novu politiku prema imigrantima u Evropi


Novu evropsku politiku prema imigrantima mogle bi odrediti i najave kakve dolaze iz Pariza, ali i njihov odjek u evropskim institucijama. I jedni i drugi se slažu da treba razmotriti ponudu imigrantima da se vrate kući uz odredjenu finansijsku naknadu. Evropljani ne postavljaju pitanje osiguranja novca za taj fond, računajući da će na taj naćin trajno riješiti pitanje znatnog broja "ilegalaca" na teritoriji Unije.

Sa novom francuskom vladom došle su i nove inicijative Pariza da se smanji broj ilegalnih imigranata u toj zemlji- očekuje se da će u najskorije vrijeme vlast ponuditi novac ilegalcima da napuste francuski teritorij- primjera radi, ponudiće porodici sa dvoje djece da za 6.000 eura zauvijek okrene ledja životu u Francuskoj. To se naziva podsticajem dobrovoljnim povratcima, koji će, sa druge strane, a što nije tajna, biti podstaknuti i oštrijim mjerama i težim načinom sticanja prava legalnog boravka na francuskom ili bilo kojem drugom evropskom teritoriju.

Za Francuze, gdje živi oko 2 miliona imigranata, uglavnom, sa sjevera Afrike, ovaj recept oslobadjanja pritiska ilegalne imigracije nije novi i već se na ovaj način isplatilo oko 3.000 porodica .

Novo je da Evropska komisija u potpunosti podržava ovakava vid podsticaja dobrovoljnih povrataka- iza njega je stao i komesarijat za pravdu i unutrašnje poslove, kada je nedavno najavio inicijativu usmjerenu prema
ostalim evropskim članicama da prihvate ovakakv recept i da uspostave zajednički fond za to.

Računa se da bi za finansiranje povrataka imigranata Unija mogla da izdvoji skoro 700 miliona eura, a učešće u fondu bi bilo podijeljeno prema ekonomskoj snazi ali i posebnoj zaiteresiranosti članice za rješavanje ovog pitanja. Problem je tim veći što se vjeruje da svake godine na prostor EU ilegalno udje i tu ostane oko 300 hiljada " ilegalaca", dok, istovremeno "legalna" Evrope stari i sve više osjeća potrebu za mladom radnom snagom, po pravilu kvalifikovanom i manje raspoloženom za avanturu ilegalne imigracije.

XS
SM
MD
LG