Linkovi

100 godina od rodjenja Johna Wayne-a


26 maja je tačno sto godina od rodjenja američke filmske zvijezde, Johna Wayna. Ovaj klasični kauboj u američkim vesternima je gledateljima predstavljao ključne američke vrijednosti poštenje, fer odnos i individualizam. Umro je 1979., ali je još uvijek jedan od najevćih ikona Hollywooda.

Znate li ko je Marion Morrison? Malo teže pitanje, zar ne? Medjutim, to je rodjeno ime svima poznatog Johna Wayna, kojeg su prijatelji znali i po nadimku Vojvoda. Rodio se 26. maja 1907. godine. Počeo je bezimenim ulogama u njemim filmovima, da bi tokom 50-to godišnje glumačke karijere snimio više od 170 filmova, igrajući heroja, pilota, i naravno kauboja.

Supruga njegovog najstarijeg sina, Gretchen Wayne kaže da je John Wayne svaku ulogu odigrao sa integritetom, osjećajem za humor i ljubavi za svoju zemlju.

Gretchen Wayne, snaha Johna Wayna:
Igrao je razne uloge, ali je bio dosljedan vrijednostima tih ličnosti i nikada se nije mnogo udaljavao od čovjeka kakav je bio, lojalan i pošten. On je mislio da je njegova zemlja najveća na svijetu jer je počeo na tako skroman način i postao to što jeste jer je živio u Americi.

48 filmova Johna Wayne-a su snimljeni na DVD u okviru proslave 100-te godišnjice njegovog rodjenja. Medju njima su Tru Grit, koji mu je donio Oscara i klasik vestern Hondo.

Hal Ackerman predaje scenografiju na fakultetu za pozorište film i televiziju Kalifornija Univerziteta u Los Angelesu i kaže da je Amerika idealizirala Johan Wayana kao što je to učinila sa svojim sportskim herojima.

Hal Ackerman, California Univerzitet Los Angeles:
On je bio taj simpatični grubijan. Predstavljao je duh bezbola koji je vodio Ameriku, koji je bio – Neka bolji tim pobjedi. On je bio fer borac. Mislim da smo držali do toga, i svijet je u to vrijeme mislio da se mi za to zalažemo. I on je jednostavno postao pojam tih vrijednosti.

Gretchen Wayne kaže da su generacije Amerikanaca odrastale uz Johna Wyne-a.

Gretchen Wayne, snaha Johna Wayna:
Njegovi filmovi potiču još iz kasnih 1920-tih, ranih 30-tih, i bio je toliko dugo prisutan. Njegova karijera nije trajala 5 ili 10 godina. Tako da je on postao dio vaših porodica.

Ona kaže da je John Wayne ponudio dosljednju filmsku zabavu koja odgovara cijeloj porodici.

XS
SM
MD
LG