Linkovi

Amerika razočarana nakon trodnevnih razgovora sa Silajdžićem i Dodikom u Washingtonu


State Department je izrazio razočarenje još jednim neuspjehom da se lideri Bosne i Hercegovine pomaknu naprijed po pitanju neophodnih reformi. Razgovori koji su trajali tri dana u Washingotnu, prema saopćenju State Departmenta, nisu dali rezultate, a američki zvaničnici naglašuju da ovakva situacija blokira perspektivu BiH da se približi članstvu u Evropskoj Uniji i NATO savezu.

Iz State Departmenta izvještava novinar Glasa Amerike David Gollust.

Američki zvaničnici su neuobičajeno za njih otvoreni u izražavanju velikog nezadovoljstva nedostatkom ikakvog rezultata u razgovorima izmedju člana BH predsjedništva Harisa Silajdžića, i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, koji su pod američkim pokroviteljstvom održani u Washingtonu.

Gospodin Silajdžić i gospodin Dodik su tri dana proveli pregovarajući iza zatvorenih vrata uz posredništvo visokih zvaničnika State Departmenta, u pokušaju da se krene naprijed s traženim reformama. Administracija predsjednika Busha se nadala privesti kraju dogovor o unifikaciji policije, i ako ništa više, barem krenuti naprijed po pitanju centraliziranja vlade.

Medjutim, u pismenom saopćenju koje je State Department izdao kasno sinoć, izražava se razočarenje da dvojica BH zvaničnika nisu uspjela postići nikakav sporazum.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je, objavljujući saopćenje, kazao da BH lideri jednostavno moraju raditi u okviru Dejtonskog Sporazuma kako bi se ova pitanja razriješila, i moraju obezbijediti, kao izabrani lideri, narodu stabilnu i prosperitetnu budućnost.

S američke strane u razgovorima su sudjelovali pomoćnik američkog državnog sekretara Nicolas Burns, pomoćnik za pitanja Evrope i Evroazije Dan Fried, te američki ambasadoru u Sarajevu, Douglas McElhaney.

Govoreći ekskluzivno za Glas Amerike, ambasador McElhaney je izjavio da Sjedinjene Države neće obustavljati svoje posredništvo, iako, dodao je, nema trenutno planova za nove pregovore. Odbio je okriviti jednu stranu za neuspjeh, dodajući da obje strane moraju pristati na kompromis.

Douglas McElhaney:
Mislili smo da je pred nama dobra šansa da se nešto dogovori, i mislim da je puno ljudi bilo optimistično u tom pogledu. Ovo medjutim ne znači da odustajemo od neriješenih pitanja. Nastavit ćemo insistirati na razrješenju, i nastavit ćemo podsjećati ljude, kao što smo podsjetili i gospodina Dodika i gospodina Silajdžića, da se danas u BiH jednostavno ništa ne može postići bez kompromisa. A kompromisa za sada nema.

Ambasador McElhaney je dodao kako je praktički nemoguće, s obzirom na trenutnu političku strukturu u BIH, bilo šta postići na državnom nivou, a ujedinjenje policije je osnovni uvjet da bi BiH postigla sporazum sa Evropskom Unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopćenju koje je izdao, pomoćnik državnog sekretara Nick Burns naglašuje važnost obustave nacionalističke retorike koja je do sada karakterizirala političku klimu u BiH.

Govoreći jučer u Washingtonu, i za Glas Amerike, Haris Silajdžić je optužio srpsku stranu u BiH da želi, kao permanentno rješenje, zadržati status quo, iako je izrazio nadu da bi se u budućnosti moglo naći rješenje.

Milorad Dodik je sa svoje strane kazao da bi BiH trebala postati federacijom koja bi se sastojala od tri etničke cjeline.

XS
SM
MD
LG