Linkovi

Na pomolu sporazum o ratnom budzetu za Irak


Predsjednik Bush je pozdravio novu verziju ratnog budžeta za koju se očekuje da će danas biti prihvaćena u Zastupničkom domu američkog Kongresa.On je reporeterima u Bijeloj kući rekao da se ovom mjerom američkim trupama obezbjedjuju potrebni fondovi, dok se u isto vrijeme zahtijeva napredak u Iraku. On je takodjer rekao da se američke trupe nalaze u Iraku na poziv iračke vlade i da bi se povukle da iračka vlada to od njih traži , dodajući da bi medjutim momentalno povlačenje izazvalno katastrofalne posljedice.

Demokrate su odustale od zahtjeva da se u prijedlog uključi i vremenski okvir povlačenje američkih vojnika iz Iraka, što je potez koji je razljutio mnoge u toj stranci. Prijedlogom ratnog budžeta od 120 milijardi dolara će se financirati vojne operacije do septembra, a on takodjer uključuje i milijarde dolara za domaće projekte, i odredjuje se povećanje minimalnih satnica. Mjera takodjer uključuje niz političikih i sigurnosnih uvjeta koje iračka vlada mora ispuniti ili će se, u suprotnom suočiti s rizikom da izgubi američku pomoć od ključne važnosti za obnovu zemlje.

U medjuvremenu irački premijer Nouri al Maliki je nominirao 6 članova nove vlade, koji će zamijeniti 6 ministara - Šiita, koji su dali ostavke prošli mjesec. Gospodin Maliki je danas zatražio od Parlamenta da odobri nominaciju ovih 6 ministara, rekvši da je nastojao da odabere takve ljudi čijim će se prisutstvom osigurati neutralnost i kompetencija vlade. U nedjelju će irački parlament glasati o ovim nominacijama. Prije 6 nedjelja su se ministri lojalni radikalnom šiitskom kleriku Moqtadi al Sadru povukli iz vlade, u znak prosvjeda što se ne ispunjava njihov zahtjev za odredjnjem roka za američko povlačenje iz Iraka.Američki su zvaničnici zatražili od gospodina Malikija da prekine veze sa Sadrom i formira novi politički savez od umjerenih Šiita, umjerenih Sunita, i Kurda.

XS
SM
MD
LG