Linkovi

Čudo u Ruandi - potresna drama o genocidu


Jedna žena je proteklih dana na pozorišnim daskama New Yorka pričala priču o genocidu. Drama «Čudo u Ruandi» je koncentrirana na ženu odlučnu da preživi strahote rata. Riječ je o genocidu u Ruandi u kojem su 1994. godine ekstremisti plemena Hutu masakrirali oko 800 hiljada ljudi tokom tromjesečnog krvavog pira. Žrtve su, uglavnom bili pripadnici plemena Tutsa i umjereni Huti.

Prije 13 godina, mlada žena Immaculee Ilibagiza se našla u vrtlogu genocida u Ruandi. Kao pripadnica plemena Tutsi, sakrila se u kupatilu svog pastora sa još sedam žena bježeći od Hutu pobunjenika. Sada se njena priča našla na njuroškim pozorišnim daskama.

To je predstava sa jednom glumicom, Leslie Lewis Sword, koja je srela Immaculee Ilibagize i odlučila da napiše monodramu na njenom iskustvu.

Leslie Lewis Sword, glumica:
Biti u kupatilu sa sedam drugih žena 91 dan, dok ubice svakodnevno pretražuju kuću, i čuti kroz što je sve prošla za to vrijeme, dolazeći u toj patnji bliže Bogu...o moj Bože, pomilila sam da moram ispričati tu priču.

Tokom jednosatne drame, Leslie Lewis Sword igra desetak različitih ličnosti, različitog uzrasta, spola i porijekla.

U jednom trenutku je francuski general. Zatim igra lidera pobunjenika. Čak igra ulogu Boga.

Ona nastoji iskustvo mlade Ilibagize predstaviti od ljutnje, preko straha do opraštanja. Ilibagiza lagano shvata, nakon ubistva njene porodice, da su Bog i vjera jedino što je može spasiti.

Leslie Lewis Sword, glumica:
Ono što je u ovoj priči za mene posebno važno, nije samo bol zbog gubitka kompletne porodice, nego i oproštaj koji prevazilazi bol, tako da ona danas može sretno živjeti.

Zaista mi je drago da je Imaculee bila dovoljno hrabra da govori o tome šta se zaista desilo, tako da se te stvari mogu zaustaviti i više nikada ne ponoviti, kaže jedna od posjetiteljki.

Ukoliko istinski sljedite ovu priču, ona može obogatiti vaš život i učiniti vas slobodnim, kaže druga posjetiteljka.

Dio prihoda od ulaznica odlazi organizaciji koja pomaže djeci Runade koja su ostala bez roditelja, a nakon New Yorka, Lewis Sword se nada da će dramu igrati i izvan Amerike i tako nastaviti širiti opominjuću životnu priču Imaculee Ilibagize.

XS
SM
MD
LG