Linkovi

Washington zahtijeva od Irana izrucenje uhapsenog akademika


State Department je kao apsolutno apsurdne odbacio tvrdnje Teherana da je američki akademik iranskog porijekla, Hela Esfandijari, agent koji radi na rušenju vlade Ahmedinejada u Iranu.

Glasnogovornik državnog tajništva Tom Casey je potom pozvao Iran da što prije pusti na slobodu gospodju Esfandijari i dozvoli joj povratak u Sjedinjene Države. Akademik Hela Esfandiari inače radi za centar za politička istraživanja i analizu, Woodrow Wilson, u Washingtonnu; uhapšena je i zatvorena u Teheranu 8 maja, gdje je otputovala da bi posjetila majku.

Gospodja Esfandiari je potom optužena za zločin protiv iranske nacionalne sigurnosti, a kako piše iranska novinska agencija IRNA, centar Woodrow Wilson , u kojem je Esfandijari zaposlena, radi na organiziranju mreže kojoj je plan zbacivanje vlade u Teheranu.

Centar Woodrow Wilson je odbacio optužbe Teherana rekavši da se ni gospodja Esfandijari, kao niti jedan drugi uposlenik centra, ne bave takvim aktivnostima.

Sjedinjene države su pozvale na hitno puštanje Hele Esfandijari iz teheranskog zatvora, kao i još druge dvije žene, od kojih je jedna novinarka Radio Farde, programa na perzijskom koji sponzorira vlada u Washingtonu, a identitet druge se krije na zahtjev porodice.

XS
SM
MD
LG