Linkovi

Dodikova prijetnja novim podjelama BiH


Dragan Stegić
Adnan Rondić

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, uoči posjete Sjedinjenim Američkim Državama, da ni pod kakvim pritiscima neće promijeniti svoje stavove o potrebi ostanka policije ovog entiteta i izmjenama Ustava koje ne smiju ugroziti postojanje Republike Srpske.

On je potvrdio da će se u Washingtonu sastati i sa liderom Stranke za BiH, članom Predsjendištva BiH, Harisom Silajdžićem.

Dodik je danas u Banjaluci pozvao Evropu i Sjedinjene Države da zaustave pritisak u pravcu ujedinjavanja BiH. On je zaprijetio daljom podjelom BiH na tri entiteta - Bošnjački, Srpski i Hrvatski, ukoliko se nastavi medjunarodni pritisak za većom unifikacijom Republike Srpske i Bošnjačko-Hrvatske Federacije.

U isto vrijeme dopisnik Glasa Amerike iz Sarajeva javlja da je SNSD poceo kampanju za federalizaciju BiH. Kako najavljuju iz ove stranke, već ove sedmice krenut će potpisivnaje
pratforme za RS, u sadašnjim granicama, kao federeralnu jedinicu u okviru BiH.

Član Predsjedništva HDZ-a 1990, g Martin Raguž, komentirajući ideje i prijedloge SNSD-a o potrebi federalizacije BiH, ustvrdio je da federalni koncept uređenja BiH ima smisla samo ako bi počivao na europskim modelima federalnog ustroja, poput regionalnog, pokrajinskog ili sličnog modela.

Prema njegovim riječima, BiH ne može više postojati s ekskluzivitetima koje postavlja RS niti s ovakvim odnosima koji godinama vladaju u Federaciji.

Iz HDZ BiH tvrde i kako ova stranka neće pristajati na dogovaranja ispod stola. Prvo je potrebno da BiH dobije novi ustav, ali samo kroz parlamentarnu proceduru i konsenzus sva tri naroda, smatraju u HDZ BiH.

Lider SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, komentirajući ovu inicijativu, ističe,da ljudi iz SNSD, ne misle ozbiljno o tome i da se radi o pokušaju skretanja pažnje sa problema i neispunjenih obećanja.

XS
SM
MD
LG