Linkovi

Devet mrtvih drugog dana sukoba u Tripoliju


Medicinski radnici su saopćili da je u granatiranju ubijeno devet palestinskih civila kada se libanska vojska sukobila sa islamskim militantnima u palestinskom izbjegličkom kampu.

Dim izbija, kako se vjeruje, iz izbjegličkog kampa Nahr-el-Bared u sjevernom dijelu Tripolija dok danas libanski tenkovi i artiljerija granatiraju pripadnike militante grupe Fatah el Islam.

Zvaničnici u Libanu kažu da je gotovo 50 osoba ubijeno jučer, medju njima 27 vojnika libanske vojske, i najmanje 17 militanata, kao i nekoliko civila.

Zvaničnici libanske sigurnosti kažu da je medju ubijenim islamističkim militantima bio osumnjičenik za neuspjeli napad na voz u Njemačkoj prošle godine. Zvaničnici kažu da je tijelo Saddam el-Hajdiba nadjeno u nedjelju.

Borbe su izbile kada je policija izvršila raciju na osumnjičeno skrovište grupe Fatah al-islam u susjedstvu Tripolija, tražeći osumnjičenog pljačkaša banke.

U Washingtonu, glasnogovornik State departmenta Sean McCormack kaže da libanske snage sigurnosti rade na, kako je rekao, legalan način protiv, kako ih je nazvao, nasilnih ekstremista.

U medjuvremenu novi francuski ministar vanjskih poslova, Bernard Kouchner je izrazio solidarnost sa Libanom, i naglasio važnost libanskog suvereniteta i stabilnosti. On je telefonski razgovarao sa, od strane Zapada podržavanim, premijerom Libana, Fuadom Siniorom.

Izvještava se da je bitka u Tripoliju najgori unutarnji sukob od kako je završen liabanski gradjanski rat 1990. godine.

Sumnja se da grupa Fatah al-Islam ima veze sa al-Qaidom.

XS
SM
MD
LG