Linkovi

California – Kuće sa solarnim električnim sistemom


Energija postaje sve skuplja, što, uz ostalo, podstiče i veće korištenje sunčeve energije tamo gdje je to moguće. Već odavno se to primjenjuje u stanogradnji, ali do sada mahom u izolovanim slučajevima. Medjutim, u Californiji, koja ima obilje sunčanih dana, odlučili su da to omasove i grade najveće solarno naselje u području San Franciska.

U projektovanju ovih kuća u nizu u Palo Alti u Kaliforniji arhitekti su na umu imali efikasno korištenje energije. Uz korištenje recikliranog materijala i na sušu otporne podloge, svaka od ovih dvosobnih i trosobnih kuća dolazi sa kompletnim dvo-kilovatnim solarnim električnim sistemom.

Lindsay Joye, inženjer:
Imamo oko 170 kuća sa solarnom energijom, ali to je po prvi put da one postaju standard za graditelje, kaže inženjer Lindsay Joye.

Sa svjetlom koje se aktivira kretanjem i toplom vodom uvijek kada vam treba, Stephanie Pruitt iz Warmington Homes, kaže da to postavlja nove standarde za ekološke domove.

Stephanie Pruitt, Warmington Homes:
To će omogućiti znatnu uštedu klasične električne energije, i mi to vidimo kao novi trend u stanogradnji.

Medjutim, sa cijenom od preko milion dolara, ove kuće umjerene veličine nisu za svakoga, ali privlače one koji su zabrinutri za očuvanje energije.

Mislim da time brinemo o energiji i na duže staze to će se pokazati isplativim.

Mada je malo skupo, a ja mislim da nije, to će se isplatiti kroz manje troškove svakog mjeseca, kaže drugi čovjek.

Kompanija Vantage je završila 28 od 76 kuća sredinom maja. 22 su već prodate.

XS
SM
MD
LG