Linkovi

Navigaciona operacija koljena


Tehnologija koja pomaže vozačima da se snalaze na cestama i vojnicima da planiraju svoje pozicije sada pomaže ljekarima da obnove istrošena koljena. Novi medicinski zahvat nazvan je navigaciona operacija koljena. U izvještaju Carol Pearson za Glas Amerike više o tome kako satelitska tehnologija unaprijedjuje operaciju.

Ministarstvo obrane Sjedinjenih država je u vojne svrhe razvilo globalni sistem za utvrdjivanje pozicije ili GPS. Sistem, satelitskom tehnologijom prenosi precizne radio signale. Upotreba u nevojne svrhe uključuje pomoć vozačima da se bolje snalaze na putu.

Policija koristi GPS da locira ljude kojima je pomoć hitno potrebna.No, sada su ljekari počeli koristiti tu tehnologiju da ih vodi u preciznoj operaciji.


DOKTOR DOMINIC TSE, HIRURG ORTOPED: Možete vidjeti da zgloba vise nema, samo, kost na kosti.

Doktor Dominic Tse se sprema upotrijebiti GPS da upravlja kroz operaciju koljena. On je započeo postavljanjem bežičnog sistema za praćenje u koljeno. Zahvat nije težak.

DOKTOR DOMINIC TSE:
Sistem za praćenje šalje signale koji prima infracrveni optički sistem. To se potom prenosi do kompjutora, a kompjuter vrši analizu podataka i stvora trodimenzionalni interaktivni model koljena.

Potom doktor Tse je započinje sa odsjecanjem oštećenog zgloba, pazljivo prateći ovaj kompjuterizovani dijagram- i to precizno do u djelić jednog stupnja.

DOKTOR DOMINIC TSE: Ovim se eliminira svaka pretpostavka i pruža mnogo više tačnosti nego što je to ikada prije bilo moguće.

U ovom slučaju je oštećeno koljeno zamijenjeno vještačkim. Doktor kaže da navigacioni sistem koljena takodjer čini da se novo koljeno lakše uglavi.

Pacijent Bob Champion je zadovoljan rezultatima: Ja se moram popeti uz 68 stepenica do kuće, a poslije operacije sam u mogućnosti da idem uz i niz stepenice, čak sam šetao u roku od nekoliko dana, bez bilo kakve podrške. U roku od šest sedmica nakon operacije, bio sam nazad na golf terenu da igram. Dakle zadivljujući uspjeh.

Grace Fong je imala dvije operacije koljena. Doktor Tse je za njenu drugu operaciju upotrijebio navigacionu tehnologiju koljena.


GRACE FONG, pacijentica: Nakon prve operacije morala sam dvije sedmice da budem ovisna o lijekovima. Ali za drugu nije mi potreban nikakav lijek. Nije mi trebao nikakav lijek za ublažavanje bola.

Zbog toga sto je operacija precizna i minimlno agresivna, i oporavak je brži i lakši.

XS
SM
MD
LG