Linkovi

Plan za ilegalne imigrante bez amnestije, ali i bez neprijateljstva


Grupa ključnih američkih senatora je saopćila da je postigla sporazum s Bijelom kućom vezano za plan o reformi imigracije kojim bi se dao zakonski status milionima ilegalnih imigranata koji se već nalaze u zemlji.

Planom bi se stvorio program privremenih radnika za ilegalne imigrante, ali samo nakon što se uspostave jaka kontrola granica i kontrola na radnim mjestima.

Senatori iz Republikanske i Demokratske stranke, predvođeni demokratom Tedom Kennedijem, su jučer objavili sporazum, zajedno s ministrom unutrašnje sigurnosti Michaelom Chertofom i ministrom trgovine Carlosom Gutierezeom.

Predsjednik Bush je pozdravio sklapanje sporazuma i pozvao Kongres da ga brzo odobri. On je rekao da se planom prema ilegalnim imigrantima odnosi bez amnestije, ali i bez neprijateljstva.

Senat će o toj mjeri raspravljati sljedeće sedmice. Očekuje se da Zastupnički dom o planu reforme raspravlja krajem godine.

Jučer je održano pro-imigracijsko okupljanje u parku u Los Angelesu gdje je slično okupljanje prije mjesec dana završilo sukobom između prosvjednika i policije. Oko 2 hiljade osoba se okupilo u parku MacArthur pozivajući na pošten tretman za oko 12 miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG