Linkovi

Irak na pragu kolapsa i podjele


Britanska nevladina grupa za društvena istraživanja upozorava da se Irak susreće sa jasnom mogućnošću kolapsa i podjele.

U svom izvještaju, Chatham House, čije je sjedište u Londonu, kaže da je iračka vlada većim dijelom već nemoćna i irelevantna u mnogim dijelovima zemlje.

Direktor za Srednji istok Chatham Housa, Michael Lowe kaže ”nije jedan gradjanski rat“ u Iraku, nego ”najmanje sedam, ako ne i osam“.

Mada se u izvještaju kaže da nedavna vojna taktika nije uspjela smanjiti nasilje, takodjer se predvidja da iračke snage sigurnosti neće biti u stanju da se nose sa situacijom u zemlji ukoliko se medjunarodne snage povuku.

Medjutim, američki ambasador u Iraku, Ryan Crocker je reporterima u Bagdadu rekao da je ohrabren jer napadi automobilima bombama nisu uspjeli provocirati obnovu šireg sektaškog nasilja. On je, takodjer, rekao da iračka vlada ostvaruje napredak u pravcu političkih rokova koje je postavio Washington.

Chatham House, medjutim, strategiji koju su postavili Sjedinjene Države i Britanija daje slabe ocjene. Lowe kaže da je stragija neuspjeva dijelom i zbog toga što ne prihvata realnost političke i socijalne fragmentacije Iraka.

U svom izvještaju Chatham House predlaže promjenu američke i britanske strategije. Izvještaj preporučuje kontakte sa sunitima i radikalnim šiitskim klerikom Moqtada al-Sadrom i pokretanje pitanja federalizma i raspodjele prihoda od nafte.

Chatham House tvrdi da sadašnja američka strategija ne može stvoriti uvjete neophodne za riješenje političkih razlika u Iraku.

Dok strane sile mogu biti od pomoći u procesu pomirenja, ova grupa za istraživanja u oblasti vanjske politike tvrdi da ”riješenje za Irak treba naći u samom Iraku“.

XS
SM
MD
LG