Linkovi

BiH u Vijeću UN za ljudska prava


Generalna skupština UN-a je izabrala 14 novih članica u UN-ovo Vijeće za ljudska prava, medju njima i Bosnu i Hercegovinu.

Medjutim prema riječima oštrih kritičara, medju sadašnjim članicama Vijeća su i neke zemlje čije je stanje ljudskih prava i samoVijeće kritiziralo.

Medju na tri godine izabranim državama je Egipat, za koji nekoliko grupa za zaštitu ljudskih prava tvrdi da teško krši ljudska prava svojih gradjana.

UN-ov odjel nazvan Watch and Freedom House je takodjer kritizirao što su u novi sastav Vijeća uključene Angola i Qatar, nazivajući ih autoritarnim režimima.

Ovih nekoliko grupa za ljudska prava su medjutim uspjele isposlovati da u Vijeće ne udje po kršenju ljudskih prava ozloglašena Bjelorusija. Umjesto nje mjesto u vijeću je dobila Bosna i Hercegovina. Vijeće je inače podjeljeno na pet svjetskih regiona, a Bosna i Hercegovina zajedno sa Slovenijom predstavlja Istočnu Evropu.

Egipat, Angola, Madagaskar i Južna Africa predstavljaju afrički region. India, Indonesia, Filipini i Qatar Azijski. Holandija i Italija su dobili sjedišta kao predstavnici Zapadne Evrope, a Bosna i Hercegovina i Slovenija Istočne Evrope, dok Bolivia i Nicaragua predstavljaju Južnu Ameriku.

XS
SM
MD
LG