Linkovi

Demokracija u Americi - Dobrovoljci i izbori


Većina Amerikanaca najviše kontakata ima sa izabranim gradskim i regionalnim vladama. Uz te lokalne vlasti, na stvaranju boljih životnih uslova za sve stanovnike rade i različite grupe gradjana. U ovoj epizodi serije o tome kako Amerika zaista funkcionira kao zajednica, govorimo o tome kako gradjani dobrovoljci pomažu da izbori, kao ključni dio demokratije, proteknu u redu i u dobroj organizaciji.

Dan opštih izbora u Sjedinjenim Državama. Ovdje u okrugu Montgomery, u neposrednoj blizini Washingtona, gradjani - dobrovoljci rade i pomažu na glasačkim mjestima.

Prvog utorka u novembru mjesecu, u odredjenim godinama, gradjani Sjedinjenih Država glasaju za kandidate za sve nivoe vlasti. Uz kandidate za predsjednika, te članove Senata i Zastupničkog Doma, glasa se i za kandidate za guvernera, državne nivoe vlasti i td. Cijelokupno glasanje nadgleda lokalna Izborna Komisija.

Medjutim, Komisija i njen službe nisu same kad se radi na održavanju izbora. Marjorie Rohrer, iz Izborne Komisije okruga Montgomery:

”Izborna Komisija ima malu prateću službu i mi sami ne bismo mogli pokriti sva glasačka mjesta. Zato su dobrovoljci od kritične važnosti za održavanje izbora.“

Medjutim, gradjani dobrovoljci nisu samo dekor na biralištima. Prije izbora oni su prošli ozbiljnu obuku u sjedištu Izborne Komisije okruga Montgomery, u gradiću Rockville-u. Na primjer, ključna je stvar verificirati da li je glasač upisan u birački spisak za to odredjeno glasačko mjesto.

INSTRUKTOR:
Prva stvar koju ćete upitati je da li je osoba pred vama registrirani glasač u saveznoj državi Maryland. Ako kaže da jeste - tražite njegovo ime u spisku za glasačko mjesto ili u centralnom spisku za Maryland.

Umjesto papirnih glasačkih lista, u okrugu Montgomery gradjani glasaju na kompjuteru, dodirom na ekran. Ove su promjene zbunile neke od glasača, koji kažu da ne vjeruju mašinama. Ali, dobrovoljac Andrew Gallant kaže da je tokom obuke za novi kompjuterski glasački sistem ponovo stekao povjerenje u to i u proces izbora u cjelini.

GALLANT:
Veoma je važno da gradjani stoje iza glasačkog procesa, da pomognu, da ostvare svoje pravo da glasaju i da podrže glasanje. Ako ne učestvujemo u procesu kako da znamo da li sve to ima smisla.

Na dan glasanja, birališta su u okrugu Montgomery otvorena od 7 ujutro do 8 sati uveče. Za izbornu komisiju to znači neprekidnu rijeku gradjana koji moraju biti identificirani kao registrovani birači, kojima moraju biti date plastične kartice za aktiviranje glasačke mašine, te povremene tehničke probleme koji odmah moraju biti riješeni, kako bi legitimnost glasanja bila sačuvana.

Jer, bez obzira ko će dobiti više glasova i pobijediti na izborima, važno je osigurati da uvijek kao pobjednik izadje i sam izborni proces.

XS
SM
MD
LG