Linkovi

Nikolas Sarkozy je preuzeo dužnost francuskog predsjednika


Nikolas Sarkozy je preuzeo dužnost francuskog predsjednika. Odlazeći predsjednik, Jacques Chirac, je svom nasljedniku predao kodove francuskog nuklearnog arsenala dok je artiljerijskim paljbom upućen počasni pozdrav kod Jelisejske palate.

Na današnjoj ceremoniji, gospodin Sarkozy se kratko obratio, rekavši da želi ujediniti francuski narod kako bi se suočio sa izazovima koji stoje pred njihovom zemljom.

Predsjednik Sarkozy je na Trijumfalnoj kapiji položo vijenac na grob neznanog junaka prije nego je otišao u kraću posjetu Berlinu radi susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pretpostavlja se da je glavna tema dva evropska lidera pokušaj da se pitanje evropskog Ustava ponovno oživi medju članicama Unije.

Očekuje se da gospodin Sarkozy sutra ili prekosutra imenuje članove svog kabineta.

Takodjer se očekuje da gospodin Sarkozy, inače konzervativni bivši ministar unutrašnjih poslova proširi političku bazu svoje vlade imenovanjem Francoisa Fillona, iz umjerene struje, za mjesto premijera.

Očekuje se da Bernard Kouchner, socijalista-osnivač humanitarne organizacije Ljekari bez granica, postane ministar vanjskih poslova Francuske.

XS
SM
MD
LG