Linkovi

Moskva i Washington se složili da ublaže diplomatsku retoriku


Moskva i Washington su se složili da ublaže diplomatsku retoriku u nastojanju da unaprijede medjusobno zategnute odnose.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov je rekao da je sporazum postignut danas prilikom susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i američke državne tajnice, Condoleezze Rice u okolini Moskve.

U kratkom saopćenju iz Kremlja ne daju se detalji sastanka, ali Itar-Tass citira Lavrova, koji je bio prisutan razgovorima, i koji kaže da je Putin ponovio rusko protivljenje američkim planovima rasporedjivanja presretača raketa u Evropi.

Američko-ruski odnosi su postali zategnuti posljednjih mjeseci moskovskim protivljenjem takozvanom raketnom štitu. Retorika je postala vruća i nakon ruskog odbijanja da podrži plan UN-a za budućnost Kosova.

Prilikom jučerašnjeg dolaska u Moskvu, Condoleezza Rice je priznala postojanje napetosti. Ona je rekla da Washington i Moskva prolaze kroz težak period, ali da su napetosti daleko manje od suparništva iz vremena Hladnog rata. Ona je naglasila da Rusija suradjuje na ključnim pitanjima kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

XS
SM
MD
LG