Linkovi

Jugo-istok Evrope na raskrižju


U Zagrebu je drugi dan tzv Balkanskog summita, obilježen plenarnim i bilateralnim susretima; na summitu je zamjenik američkog državnog sekretara Nick Burns, koji je medjutim iskoristio priliku da izjavio da će zapadne zemlje danas i formalno započeti cirkuliranje rezolucije UN-a, kojom se predlaže tzv nadgledana neovisnost za Kosovo.

Gospodin Burns je izrazio ovm prilikom vrlo jaku podršku za plan izaslanika UN-a Martija Ahtisaarija, dodajući da on očekuje glasanje krajem maja.

Jučer je ambasador Washingtona u UN-u, Zalmay Khalilzad, izjavio da većina članica Vijeća Sigurnosti podržava plan, dok je ruski zastupnik u Vijeću Vitalij Čurkin priznao da status quo za Kosovo nije održiv. On je medjutim dodao da davanje neovisnosti Kosovu krši teritorijalni integritet jedne članice UN-a.

Inače, pomoćnik američkog državnog sekretara, Nick Burns je takodjer upozorio da će eventualan povratak radikala na vlast ozbiljno ugroziti odnose Srbije sa zapadom. Komentirajući izbor ultranacionaliste Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske skupštine Burns je kazao da nakon što Kosovo dobije nezavisnost Amerika želi zadržati dobre odnose sa Srbijom. "Nadamo se," rekao je, "da radikala neće biti u srpskoj vladi niti u parlamentu."

Predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso je u medjuvremenu tijekom istog summita Balkan nazvao dijelom Evrope koji nedostaje, i pozvao sve zemlje u regionu da požure s potrebnim reformama kako bi zaradili članstvo u Uniji. Jugo-istok Evrope, kazao je Barroso, je na raskrižju gdje mora izabrati izmedju prosperitetne budućnosti u Evropi, ili se vratiti u izolaciju i moguće nemire.

XS
SM
MD
LG