Linkovi

U Srebrenici je neophodno obezbjediti život dostojan čovjeka


U Srebrenici je neophodno obezbjediti život dostojan čovjeka i s tim u vez treba preduzeti kokretne mjere uz prestanak međusobnih optužbi. Izjavio je ovo tokom današnje posjete Banjaluci, gdje se se odvojeno sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva B i H, Nebojšom Radmanovićem i premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, izaslanik OHR-a za Srebrenicu, Clifford Bond. On je, ujedno, poručio da je potrebno obezbjediti zdravstveno zbrinjavanje raseljenih lica, obrazovanje i isplatu penzija za ljude koji žive u drugom entitetu što bi, kako je rekao, mnogo pomoglo povratnicima u područje Srebrenice ali i drugim ljudima širom Bosne i Hercegovine.

Inače, u kratkom obraćanju novinarima bivši američki ambasador u BiH je istakao da je sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom razgovarao o tome šta Koordinaciono tijelo za Srebrenicu može uraditi kako bi se poboljšala situacija u ovoj opštini. Milorad Dodik je poručio da se ovo tijelo može baviti samo ekonomskim i socijalnim pitanjima ali ne i ustavnom ili administrativnom pozicijom Srebrenice.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je naglasio da je situacija u vezi Srebrenice ispolitizovana i orkestrirana iz Sarajeva te da stoga u takvoj atmosferi nije realno usvajanje zakona o Srebrenici ili Zakona o osporvanju i sprečavanju genocida u državnom parlamentu.

Dodik je osudio i, kako je rekao, prekjučerašnji iscenirani incident u Srebrenici koji je doveo do odlaska jednog broja Bošnjaka iz ove opštine u Sarajevo.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović je u vezi ovog događaja danas saopštio da je ovo ispolitizovan slučaj zbog koga ispaštaju građani pošto su, po njegovim riječima, zvanični organi zaključili da je slučaj, navodnog, ranjavanja jednog Bošnjaka u selu pokraj Srebrenice izmišljen.

XS
SM
MD
LG