Linkovi

Bush najavio kompromis oko Iraka


Predsjednik Bush je izjavio da će Bijela kuća tražiti način da se postigne dogovor sa Kongresom o ratnom budžetu za Irak, koji bi sadržavao načine na koje bi se mogao mjeriti uspjeh misije u toj zemlji.

Gospodin Bush je kazao kako je šefu svog kabineta, Joshui Boltonu, dao ovlasti da radi s Kongresom na iznalaženju zajedničkog jezika s Kongresom, a već se razgovara o tome da se u prijedlog budžeta stave i zahtjevi vladi Iraka da stane u kraj sektaškom nasilju i postigne dogovor oko podjele prihoda od prodaje nafte.

Američki predsjednik je ovo izjavio za novinare nakon zatvorenog sastanka sa visokim zvaničnicima Pentagona o situaciji u Iraku.

Današnji susret s čelnicima Pentagona za gospodina Busha dolazi dan nakon što se sastao s grupom umjerenih republikanaca u Kongresu na kojem se, kako se kaže u medijima danas, neuobičajeno otvoreno govorilo o stanju u Iraku. 11 članova Kongresa su navodi se, kazali predsjedniku da rat u Iraku škodi šansama stranke na budućim izborima, a i da je frustracija zbog ponašanja iračke vlade sve veća.

XS
SM
MD
LG