Linkovi

Vijeće za regionalnu suradnju umjesto Pakta za stabilnost Balkana


Predstavnici 10 zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici Evropske Unije sa danas sastaju u Zagrebu - s ciljem da se dosadašnja organizacija koja je okupljala zemlje regiona - Pakt za stabilnost Balkana - zamijeni s novim Vijećem za regionalnu suradnju.

Kako je javila HINA, dogovreno je da se visoki dužnosnik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, Hido Biščević imenuje privim generalnim tajnikom novog Vijeća. Takodjer su se složili da se sjedište novog Vijeća smjesti u Sarajevu.

Stvaranje Vijeća za regonalnu suradnju predstavlja finalnu fazu procesa transfera rješavanja reguonalnih problema sa medjunarodne zajednice - na lidere 10 zemalja - članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Turska.

Ovi razgovori u Zagrebu inače prethode summitu lidera regiona sa visokim liderima Evropske Unije i NATO-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso, i pomoćnik američkog državnog sekretara Nick Burns, će prisustvovati i ovom summitu, koji se odvija sutra.

Olly Rehn, evropski komesar za proširenje, koji takodjer sudjeluje na summitu, iskoristio je današnju priliku da pozove pro-evropske snage u Srbiji da nastave rad na formiranju vlade. Gospodin Rehn je ponovio gledište da je Srbija na raskrižju gdje mora izabrati ili kretanje naprijed ka budućnosti, ili povratak u nacionalističku prošlost.

Pratio sam vrlo budno parlamentarne debate u Beogradu ovih dana i moram reći da mi je izgledalo kao da gledam neki nadrealni i u isto vrijeme opasni vremeplov, kazao je gospodin Rehn novinarima, aludirajući na izbor ultra radikala Tmosilava Nikolića na mjesto predsjedavajućeg parlamenta.

XS
SM
MD
LG