Linkovi

Tony Blair najavio da 27 juna podnosi ostavku


Britanski premijer Tony Blair objelodanio je da će podnijeti ostavku 27 juna, nakon što je 10 godina bio čelnik laburističke stranke, i premijer Velike Britanije.

On je taj datum objavio u današnjem govoru pristalicama laburističke stranke u Sedgefieldu na sjeveroistoku Engleske. Gospodin Blair je svojim ministrima ranije danas iznio svoje namjere.

Njegov vjerovatni nasljednik, ministar finansija, Gordon Brown, je odao priznanje gospodinu Blairu za, kako je rekao, posebno vodjstvo.

Tony Blair je postao premijer Britanije 1997. godine nakon gotovo 20 godina konzervativne vladavine u Britaniji. Njemu se pripisuje zasluga za oživljavanje britanske ekonomije i vodjstvo laburističke stranke u tri uzastopne izborne pobjede. Ove sedmice je bio svjedok povratka vlade u kojoj se dijeli vlast u Sjevernoj Irskoj.

U Washingtonu je glasnogovornik Bijele kuće gospodina Blair-a nazvao izvanrednim liderom i izrazio divljenje Blairovom suradnjom sa obje američke partije i oba ptredsjednika iz različitih partija.

Medjutim rat u Iraku i politički skandal su naškodili popularnosti premijera Blaira. Gospodin Blair je u današnjem govoru branio neke od svojih kontraverznih odluka.

XS
SM
MD
LG