Linkovi

Albanski ministar potvrdio predanost svoje zemlje bornbi protiv terorizma


Albanski ministar vanjskih poslova Lulzim Basha je potvrdio predanost svoje zemlje u borbi protiv terorizma, nakon što je saopšteno da su četvorica od 6 uhapšenih za planiranje terorističkog napada na američku vojsku Albanci iz bivše Jugoslavije.

Gospodin Basha je jučer bio gost programa Glasa Amerike na albanskom jeziku, u okviru svoje posjete Washingtonu. On je rekao da Albanija stoji uz Sjedinjene Države u borbi protiv terorizma kod kuće i u inostranstvu. Vlasti vjeruju da su osumnjičeni planirali napad na bazu Fort Dix, u Sjedinjenim Državama.

Trojica uhapšenih Albanca su braća Dritan Duka, Shain Duka i Eljvir Duka porijeklom iz Makedonije, malog mjesta Debra, koji se nalazi na makedonsko-kosovskoj granici. Oni su u Sjedinjene Države ušli ilegalno. Rodjaci iz Debra su izrazili ljutnju i nevjericu da su trojica njihovih mještana imali planova za napad na Sjedinjene Države, i dodali da su oni sami Sjedinjenim Državama zahvalni za podršku koja im je data tokom sukoba na Kosovu i Makedoniji.

Albanski ministar vanjskih poslova Lulzim Basha se u utorak susreo sa državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Glasnogovornik State departmenta je rekao da Sjedinjene Države pomažu Albaniji da se pripremi za moguće članstvo u NATO.

Gospodin Basha je planiranu posjetu predsjednika Busha 10 juna Albaniji nazvao jasnim znakom podrške nastojanima Albanije za članstvom u NATO.

XS
SM
MD
LG