Linkovi

Sarkozy obećao poboljšati odnose sa SAD


Novoizabrani francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećava sprovodjenje velikih reformi, dok iščekuje parlamentarne izbore zakazane za slijedeći mjesec.

Gospodin Sarkozy radi na vrlo ambicioznim planovima za prvih 100 dana predsjdničkog mandata. Medju željenim reformama su promjena 35-to satne radne sedmice, kao i ošterije mjere u borbi protiv kriminala i regulisanje imigracionih pitanja.

Da bi ostavrio planove, predsjednik mora imati većinu istomišljenika u zakonodavnom tijelu, što će biti odlučeno na izborima zakazanim za 10 i 17. juni.

Bivši ministar Unutrašnjih poslova, inače konzervativac, je dobio podršku za političku platformu ekonomskih i političkih promjena, i tako pobijedio kandidatkinju socijalističke partije Segolene Royal sa 53 naprema 47% glasova. Čak 85% glasača je izašlo na glasanje.

Gospodin Sarkozy, koji će svoj petogodišnji predsjednički mandat početi 16. maja, je obećao da će francuskoj vratiti nacionalni ponos, i rekao da će biti predsjednik svih francuskih gradjana. On je takodje rekao da će ponovo vratiti vrijednost rada, autoriteta, morala i kriterija.
On je takodjer obećao da će poboljšati odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG