Linkovi

Britanska kraljica na večeri u Bijeloj kući


Predsjednik Bush je britanskoj kraljici Elizbeti i suprugu Filipu zaželio dobrodošlicu u Bijelu kuću uz pune vojne počasti, sa počasnom gardom i 21 topovskom salvom.

Bush je pred oko sedam hiljada okupljenih na travnjaku ispred Bijele kuće rekao da je Velika Britanija napisala mnoga velika poglavlja u istoriji ljudske slobode. On je primjetio da je dugovladajuća britanska kraljica do sada imala večere sa deset američkih predsjednika.

Kraljica Elizabeth se zahvalila što su ona i princ Filip pozivani u Bijelu kuću i još jednom istakla duboko prijeteljstvo dviju zemalja.

Kraljica i predsjednik Bush su saslušali himne dvije zemlje i obišli počasnu gardu.

Večeras će prva dama Laura i predsjednik Bush kraljevski par primiti na svečanoj večeri, gdje će po prvi put u vrijeme mandata George W. Busha biti obavezna bijela mašna, za tako ekstremno formalni dogadjaj.

Sutra će Kraljaica obići Nacionalni dječiji medicinski centar u Washingtonu i obližnji NASA-in Goddard centar za letove u svemir. Ona će, takodjer, položiti vijenac na Nacionalni spomenik Drugom svjetskom ratu prije nego se vrati u London.

XS
SM
MD
LG