Linkovi

Okoncana konferencija o Iraku u Sharm ul Sheiku


Državni sekretar Condoleezza Rice je Iran pozvala da prestane naoružavati ekstremiste i podržavati teroriste u Iraku.

Na završetku dvodnevne konferencije o Iraku u Sharm el-Sheik, u Egiptu, gospodja Rice je rekla da je Iran zemlja čija bi kultura, kao i država trebale igrati pozitivnu ulogu u medjunarodnoj zajednici.

Tokom jučerašnjeg sastanka sa sirijskim ministrom vanjskih poslova, Walid-om Mualemom, ona je Siriju pozvala da zaustavi dolazak stranih boraca preko njene granice, dodajući da su bombaši samoubice najvećim dijelom strani borci.

Medjutim, iranski ministar vanjskih poslova, Manoucher Mottaki je danas za iračke probleme optužio Sjedinjene države ,rekavši da je američka okupacija dovela do pogoršanja situacije. On je dodao su američka i okupacija i politika napravile grešku koja se mora popraviti.

Prethodno ovome je irački premijer, Nouri Al-Maliki pozvao iračke susjede pozvao da zaustave dotok militanata u Irak i obustave im svaku finansijsku ili političku pomoć.

Američki zvaničnici kažu da je iranski ministar vanjskih poslova sinoć napustio službenu diplomatsku večeru koja je bila dio konferencije. Gospodin Mottaki je trebao da sjedi preko puta državnog sekretara Condoleeze Rice tokom ove večere na plaži u Sharm el-Sheiku. Dok su gosti zauzimali svoja mjesta za večerom, Mottaki je iznenada napustio večeru uz prigovor domaćinima da je je crvena haljina violinistice koja je zabavljala goste, previše otkrivala.

Komentirajući ovaj incident, glasnogovornik State Depaartmenta, Sean McCormack je rekao da nije siguran koga se Mottaki više prepao, žene u crvenom ili Condoleeze Rice.

XS
SM
MD
LG