Linkovi

Sta je Jamestown?


Nakon skoro petomjesečne plovidbe iz Engleske, tri mala broda sa 104 muškarca i dječaka, uplovili su u rijeku kasnije nazvanu James i iskrcali se na njenu obalu 14. maja 1607. godine.

James Horn, historičar kaze:

Prvi doseljenici su za o obali koju su ugledali zapisali u da izgleda kao šuma koja stoji u vodi. Nakon iskrcavanja tražili su zlato, srebro i prolaz do pacifičke obale. Vjerovali su da će ovdašnje prirodne resurse - ribu, hrastovine i drugo moći dobro iskoristiti.

Gospodin James Horn je autor knjige " Bogom dana zemlja: Jamestown i rođenje Amerike." Prvi naseljenici se, pokazalo je vrijeme, nisu obogatili, ali su počeli graditi novi život.

James Horn, historičar:

Prvih desetak godina engleski naseljenici su morali izgraditi osnove dugoročnog opstanka kolonije. Da bi to bilo moguće shvatili su da je bitno urediti prava na privatnu imovinu, organizirati vlast i upravljanje. Prvi zakonodavni skup u Sjevernoj Americi, odnosno bilo kojem dijelu Amerike, održana je upravo ovdje, u Jamestownu, 1619. godine.

Tim zakonima položeni su temelji za kasniji nastanak Sjedinjenih država,

Jeanne Zeidler, izvršni direktor manifestacije "Jamestown 2007.":

Osnivanjem Jamestown-a zaista počinje povijest Sjedinjenih država.

Zbog toga je i sasvim razumljivo što se osnivanje Jamestowna slavi svih tih 400 godina njegovog postojanja.

Prije 100 godina, 1907. godine podignut je odgovarajući spomenik, a prije pedeset godina osnovan istorijski muzej čijim se postavkama dočarava svakodnevni život engleskih naseljenika i Indijanaca plemena Powhatan koji su tu živjeli u vrijeme dolaska Engleza. Potomci Indijanaca bili su uveliko zaboravljeni prilikom proslave 350-te godišnjice osnivanja Jamestown-a.

Kenneth Adams, Indijanac iz plemena Upper Mattaponi:

1957. godine ja sam imao devet godina. Ipak, sjećam da se o našim precima Indijancima i nama koji smo preživjeli do današnjih dana nije govorilo.

Gospodin Adams je poglavica pripadnika Upper Mattaponi Indijanaca. Po njegovim riječima, ni sadašnji potomci osam indijanskih plemena koja su živjela na području Virdžinije ne učestvuju u proslavama.

Kenneth Adams, Indijanac iz plemena Upper Mattaponi:

1607. godine na ovom području živjelo je oko 15 hiljada Indijanaca. 1701. bilo ih je svega hiljadu i 700. Za tih prvih 100 godina Indijanci su desetkovani..

Ipak, ova 400- godišnjica prilika je da se pokaže da Indijanci Virdžinije nisu potpuno nestali.

Kenneth Adams, Indijanac iz plemena Upper Mattaponi:

Svi koji budu pratili proslavu, će na ovaj ili onaj način biti u prilici da vide i shvate da Indijanci Virdžinije nisu nestali, da nas još uvijek ima ovdje.

Arheološka istraživanja, a arheolozi sada rada na iskopavanju utvrđenja koje su kolonisti izgradili 1607. pokazuju da mnogi materijalni dokazi postojanja i razvoja Jamestawn-a nisu nestali. Utvrđenje o kojem je riječ nije nije odnešeno poplavama i otkriveno je 1994. godine.

Nancy Egloff, historičarka , kaze:

Stalno saznajemo nove stvari o prvim godinama života u Jamestown-u. Jedna od tih činjenica odnosi se na prve Afrikance na ovdašnjim prostorima.

Dovedeni su ovdje 1619. U poslednjih 10, 15 godina doznali smo, istražujući dokumentaciju, da su stigli iz tadašnje portugalske kolonije Angole.

Afrikanci iz Angole su vođeni u španske kolonije na američkom kontinentu kao robovi. Neke od brodova kojima su prevoženi zarobili su Holanđani.

Cassandra Newby-Alexander, profesor historije na univerzitetu Norfolk:

Ustanovili smo da holandski vojnici-vojnici zarobili nekoliko brodova i Afrikance i doveli ih u ovaj dio svijeta i počeli da ih prodavati kao roblje. Englezi u to vrijeme imali ropstvo tako da su Afrikanci u prvo vrijeme bili sluge, a ne robovi.

Takav položaj Afrikanaca će se promijeniti 1662. godine kada je ropstvo je u tadašnjoj koloniji ozakonjeno.

Dovođenjem prvih Afrikanaca na te prostore današnjih Sjedinjenih država je zapravo i bi početak raznolikosti koja karaktetriše današnje Sjedinjene države i naravno Jamestown tokom svih 400 godine postojanja.

Cassandra Newby-Alexander, profesor historije na univerzitetu Norfolk

Nekada su to bile samo tri tradicije i kulture -evropska, afrička i novonastala američka. Bez njihovog skladnog objedinjavanja Sjedinjene države nikada ne bi postale takve kakve sada jesu.

Naravno, stapanje mnogih drugih tradijaca u kultura na ovdašnjim prostorima slijedilo je sa naseljavanjem ovdašnjih prostora. Jamestown prije 400 godina je mjesto gdje je sve počelo.

XS
SM
MD
LG