Linkovi

Britanska kraljica posjetila Jamestown


Britanska kraljica Elizabeth 2. danas, drugi dan posjete Sjedinjenim Državama, posjetila Jamestown, povijesno mjesto na kojem je uspostavljena prva britanska kolonija 1607. godine. Njeno visočanstvo i kraljičin suprug, princ Philip, Jamestown u saveznoj dravi Virginiji, su bili u pratnji američkog podpredsjednika Dicka Cheney-a, i njegove supruge Lynne.nakon posjete Jamestown-u, gdje je izvršena izvjesna rekonstrukcija prvog permanentnog naselja doseljenika, za kraljicu i njenog supruga je prikazan predstava kojom se proslavlja britansko-američki odnos, od prvih kolonizatora, preko ratra za nezavisnost , do današenjg jakog savezništva izmedju dvije zemlje.

Britanska kraljica takodjer odlazi posjetiti koledž William & Mary u oblinjem starom gradu Williamsburgu, koji je u 18. stoljeću bio prijestonica Virginie.

Kraljevski par je došao u Virždiniju jučer, sletivši u glavni grad Richmond. , a u povodu obilježavanja 400 -te godišnjice Jamestowna.

Kraljica je danas na ručku rekla da su ovogodišnja kao i prethodna posjeta Jamestownu, prije pedeset godina izvrsni primjeri uvijek tople tople dobrodošlice koja je njoj i njenom suprugu uvijek ukazana u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG