Linkovi

Konferencija CENTCOM koalicijskih snaga


U Tampi na Floridi održana je Konferencija CENTCOM koalicijskih snaga, sačinjena od zemalja koje su uključene u operacije u Iraku i Afganistanu. Učesnicima konferencije iz oko 30 zemalja, medju kojima i iz BiH, jučer se obratio i predsjednik Bush.

Zahvaljujući se svim zemljama koje zajedno sa Sjedinjenim Državama rade na borbi protiv terorizma on je rekao da al-Qaida ostaje njihov zahjednički i ključni neprijatelj. Al-Qaida, rekao je američki predsjednik, traži uspostavljanje radikalnog islamskog kalifta kako bi narodu nametnuli novi poredak, sličan onome kakav su nametnuli nacisti i komunisti krajem prošlog vijeka.

Predsjednik Bush se posebno zahvalio zemljama čiji vojnici učestvuju u operacijama u Iraku. Ja želim da vaše zemlje znaju da su žrtve koje podnose vaši vojnici iz plemenitih pobuda. Naše zemlje stoje zajedno u ovoj borbi i želim da vaši gradjani znaju da su im Sjedinjene Države zahvalne, rekao je predsjednik Bush naglašavajući da bi neuspjeh u Iraku svijet učinio opasnijim mjestom.

XS
SM
MD
LG