Linkovi

Američki rodni list - Mapa svijeta iz 1507. godine


Amerikanci ovih dana slave dolazak Američkog rodnog lista. Naime, tako mnogi nazivaju Mapu svijeta iz 1507. godine na kojoj je prvi put ucrtana Amerika. Ta mapa je sada stigla u Washington i u posjedu je Kongresne biblioteke.

Preko puta zgrade Kongresa je Kongresna biblioteka. Na hiljade gradjana i posjetitelja Washingtona svakodnevno koriste njen bogati sadržaj. Medju milionima knjiga i dokumenata, u njoj je pohranjeno više od pet miliona mapa, 75 hiljada atlasa i više od 500 globusa.

Ove sedmice u biblioteku je stigao, kako je odmah nazvan, krunski dragulj cjelokupne kolekcije. To je velika mapa svijeta napravljena prije više od 500 godina.

Kartograf John Hessler objašnjava značaj Mape svijeta, Martina Waldseemullera.

John Hessler, kartograf Kongresne biblioteke:
Nazvana je američkim rodnim listom iz više razloga, a prije svega zato što se na njoj po prvi put pojavljuje Amerika.

Mapa je medju kartografima, ali i kod drugih naučnika pokrenula duboka pitanja.

John Hessler, kartograf Kongresne biblioteke:
Na mapi je po prvi put prikazan kontinent Južne Amerike odvojen od Azije, i Pacifički okean. Ono što je važno, ono što mapu čini misterioznom i što uzbudjuje naučnike u vezi ove mape i podstiče pitanja – U koju svrhu je mapa napravljena i da li je napravljena prije nego je otkriven Pacifički okean.

U pratećem vodiču, kreator mape iz 1507. imenuje kontinente.

John Hessler, kartograf Kongresne biblioteke:
On je imenovao Ameriku. Prvi put u maloj knjizi koja je štampana 2. maja, prije 500 godina. Vjerovatno je i mapa objavljena oko tog vremena, i u toj knjizi on objašnjava da je ime Amerika dao po Amerigu Vespucci-u, koji je otkrio Južnu Ameriku.

Orginalno je više od hiljadu kopija napravljeno od 12 drvenih blokova, ali, koliko je poznato, ostala je samo Waldseemullerova mapa, koja sada u posjedu Kongresne biblioteke. Zanimljivo da je mapa kompletna i dobro očuvana. Kasnije, ove godine, ona će biti izložena kao stalni eksponat dostupan javnosti.

XS
SM
MD
LG