Linkovi

Prvi maj u BiH – Koliko je radnicima utjeha da će jednog dana biti bolje?


Prilično loše vrijeme, pogotovo u prvom dijelu dana, ipak nije spriječilo Sarajlije, da tradicionalno, međunarodni praznik rada proslave sa svojim obiteljima i prijateljima na poznatim sarajevskim izletištima, u provm redu na Vrelu Bosne, na Baricama i u Pionirskoj dolini, gdje je primpremljen i zanimljiv kulturno umjetnički program.

Mostarce i Zeničane , jutros je probudila limena glazba ili pleh muzika, a u hercegovačkom središtu organizirana je i manifestacija «Grah sa Sindikatima», na kojoj je podijeljeno dvije hiljade porcija graha i hiljadu litara piva. Bišćani su na Uni obilježili praznik rada, bacajući crvene karanfile u rijeku i to u organizaciji Foruma mladih i Foruma žena SDP BiH.

Ovogodišnje obilježavanje Prvoga maja, prolazi u znaku teške socijalne situacije radnika, velike nezaposlenosti, te posebno otežavajuće okolnosti, rada na crno. Zbog toga su i sindikalci, od predstavnika vlasti, zatražili, po ko zna koji put, aktivniji angažman na rješavanju radničkih pitanja, posebno zapošljavanja onih u dobi od 40 do 50 godina, a koji su zbog stečaja, likcidacije i privatizacije , izgubili posao i nalaze se u iznimno teškoj situaciji. Ni ovoga prvog maja, nije manjkalo brojnih čestitki predstavnika političkog života u BiH, u kojima se, pored nabrajanja teškoća u kojima se radnici nalaze, radnici pokušavaju utješiti nadom, da će jednoga dana, ipak, biti bolje.

XS
SM
MD
LG