Linkovi

Predsjednik Bush ulaze veto na kongresni prijedlog budzeta za rat u Iraku


Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je lider al-Qaide u Iraku Abu Ayub al- Masri ubijen u sukobu pripadnika unutar njegove pobunjeničke grupe.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da obavještajni izvještaji pokazuju da je Masri ubijen u sukobima sjeverno od Bagdada, dodavši da izvještaj ne može biti potvrđen dok vlasti ne preuzmu Masrijevo tijelo.

Glasnogovornik američke vojske je izjavio da vojska ne može potvrditi navode, ali da vrši istragu.

U odvojenom razvoju događaja, irački zvaničnici navode da su naoružani napadači napali dva autobusa južno od Bagdada, pri čemu je ubijeno najmanje 14 putnika, uključujući žene i djecu. Policija navodi da je nekoliko osoba ranjeno u današnjim napadima u blizini gradova Iskandariya i Latifiya.

U medjuvremenu je Bijela Kuća saopćila da će predsjednik definitivno uložiti veto na prijedlog Kongresa za ratni budžet, prvenstveno zato što prijedlog sadrži dio u kojem se traži početak povlačenja trupa već u oktobru. Senator Harry Reid, i predsjedavajuća donjeg doma, nancy Pelosi, su danas potpisali prijedlog zakona. Gospodja Pelosi je rekla da se takvim prijedlogom u stvari odaje počast žrtvi američkih vojnika, i pozvala predsjendika da prijedlog i potpiše u zakon.No, iz Bijele Kuće stiže da će predsjendik uložiti veto prije 6 sati danas uveče, nakon čega se planira obratiti naciji putem televizije.

XS
SM
MD
LG