Linkovi

State Department – U 2006-toj broj mrtvih u terorističkim napadima povećan za 40 procenata


U godišnjem izvještaju o terorizmu u svijetu američki State Department kaže da je u 2006. godini broj ljudi koji su ubijeni u terorističkim napadima širom svijeta povećan za oko 40 posto, te da je najveći broj napada i poginulih zabilježen u Afganistanu i Iraku.

U terorističkim napadima lanjske godine, kaže se u izvještaju State Departmenta ubijeno je preko 20 hiljada ljudi, od čega najviše u Iraku, oko 13 hiljada. U Afganistanu je broj terorističkih napada porastao za 50 procenata.

Russell Travers, zamjenik direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma kaže da su muslimani bili najbrojnije žrtve prošlogodišnjih terorističkih napada.

Russell Travers, Nacionalni centar za borbu protiv terorizma:
Od 20 hiljada poginulih, sigurno su više od polovine bili muslimani, najčešće ubijeni od islamskih extremista.

U izvještaju se Irak opisuje kao centar rata kojeg Amerika sa koalicijskim snagama vodi protiv terorizma boreći se sa al-Qaidom, pobunjenicima, i vodovima smrti. Eliminiranje i zarobljavanje ključnih terorističkih lidera je veoma važno u borbi protiv terorizma, kaže Frank Urbancic, koji se u State departmentu bavi pitanjima borbe protiv terorizma, dodajući da to ne otklanja prijetnju.

Frank Urbancic, State Department:
Moramo raditi na tome da izgradimo povjerljivu mrežu vlada, gradjana i organizcija, multilateralnih institucija i poslovnih grupa da zajedno rade kako bi otklonili prijetnju od nasilnog ekstremizma i radikalne ideologije.

State Department kaže da je ostvaren napredak u globalnim naporima borbe protiv terorizma nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. U prilog tome navodi se pojačana sigurnost na granicama, razbijanje mreže finansiranja terorista i nekih nasilnih grupa.

State Department u navodi pet država koje sponzoriraju terorizam: Iran, Sirija, Sudan, Kuba i Sjeverna Koreja. Iran je na prvom mjestu i kako se kaže u izvještaju nastavlja destabilizirati Irak pribavljajući oružje, sredstva i trening militantima u Iraku.

XS
SM
MD
LG