Linkovi

Umro Ivica Račan


Linda Miliša, Zagreb
Adnan Rondić, Sarajevo

Knjige žalosti, povodom smrti lidera SDP-a Hrvatske Ivice Račana, otvorene su u Vladi RH, Središjem odboru ove stranke u Zagrebu, te svim gradskim organizacijama SDP-a Hrvatske.

U skladu sa željom pokojnog Račana, njegova sahrana će biti obavljena u krugu obitelji i najboljih prijatelja, bez prisustva javnosti, pa mjesto i vrijeme sahrane, zbog toga, nisu objavljeni.

Nakon objavljivanjainformacije o Račanovoj smrti, brojni predstavnici političkog i javnog života BiH, uputili su telegrame sućuti Račanovoj obitelji i SDP-u Hrvatske.

Ivica Račan umro je u bolnici Rebro u 63 godini nakon što se rak bubrega otkriven u veljači proširio na mozak, objavila je njegova Socijaldemokratska stranka.

"Ivica Račan umro je u tri i pet poslije ponoći," stoji u stranačkoj izjavi. Liječnički konzilij objavio je da se njegovo stanje zadnja dva tjedna stalno pogoršavalo pojavom novih metastaza. "Noćas je došlo do zatajenja vitalnih organa," napisao je u izjavi dr. Mirando Mršić.

Račanu, koji je nedavno odstupio s mjesta predsjednika SDP, sredinom veljače u Munchenu je operiran bubreg zahvaćen rakom i uklonjene metastaze iz desnog ramena. Nedugo po povratku u Hrvatsku njegovo se stanje pogoršalo. Zadnja dva tjedna bio je vrlo kritično.

"Sa svojom osobnošću i političkim djelovanje Račan je snažno obilježio noviju hrvatsku povijest. Ostat će zapamćen kao čovjek koji je omogućio demokratske promjene u Hrvatskoj, i kao premijer koji je Hrvatsku usmjerio na europski put," kazao je predsjednik Stipe Mesić u svom brzojavu sućuti.

Od 2000. do 2003. kada je bio premijer, Račan je vodio šesteročlanu koaliciju koja je nakon desetogodišnje vladavine nacionalista Hrvatskoj otvorila vrata prema Europi. Njegova smrt veliki je udarac za SDP nekoliko mjeseci prije izbora, ali se u stranci nadaju povratku na vlast.

Na vijest o smrti premijer Ivo Sanader izrazio je poštovanje prema liku i djelu Ivice Račana, jednog od, rekao je vodećih ljudi u hrvatskoj politici. "Mi smo bili rivali, u mnogo čemu se nismo slagali. Žao mi je da je patio i da je bolest pobijedila" rekao je Sanader.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bratke kazao je da će Račan u Americi ostati upamćen kao čovjek koji je vodio Hrvatsku na putu demokracije u osjetljivom tranzicijskome razdoblju. "On je pomogao da se stvore temelji snažnih i pozitivnih odnosa kakve danas imaju Hrvatska i Sjedinjene Države", napisao je veleposlanik Bratke u svojoj izjavi sućuti. Bratke je kazao da je Račan bio topla i pristojna osoba, istinski odana demokratskim vrijednostima.

XS
SM
MD
LG