Linkovi

Geroge Tenet brani CIA


Bivši direktor američke Centralne obavještajne službe, George Tenet brani agenciju, koja je oštro kritikovana zbog obavještajnih propusta pred terorističke napade 11. septembra 2001. godine, i kasnijeg ulaska u rat sa Irakom.

U televizijskom intervjuu objavljenom kasno sinoć na američkoj TV mreži CBS, Tenet kaže da je sredinom 2001. godine bio alarmiran obavještajnim podacima da sljedi veliki napad i da je tražio trenutni sastanak da o prikupljenim nalazima informira tadašnju savjetnicu za nacionalnu sigurnost, Condoleezza-u Rice.

2004. godine je dvo-partijska neovisna komisija koja je istraživala napade od 11 septembra 2001. godine optužila CIA-u da je zbog birokratizma propustila da vidi reorganiziranje al-Qaide kao stvarnu prijetnju.

Kada je riječ o Iraku, Tenet kaže da je u administraciji predsjednika Busha postojalo samo pitanje kako izvršiti invaziju na Irak, a ne i da li je izvršiti.

Bivši direktor CIA objašnjava da su 2002. godine analitičari iz pred rat prikupljenih tehničkih detalja zaključili da Irak ima oružja za masovna razaranja. On je rekao da je greška bila boalno iskustvo za obavještajnu zajednicu.

XS
SM
MD
LG