Linkovi

Nova konferencija o klimatskim promjenama


Svjetski experti za praćenje i proučavanje klimatskih promjena okupili su se u Bangkoku, na Tajlandu gdje razgovaraju o tome kako najbolje odgovoriti na globalne klimatske promjene.

Skup je organizirao Medjunarodni panel Ujedinjenih naroda, koji je osnovan još prije 20 godina sa ciljem naučnog proučavanja klimatskih promjena.

Na kraju ove sedmice očekuje se izvještaj panela sa preporukama kako ograničiti negativne posljedice globalnog zagrijavanja.

Iz grupa za zaštitu okoline upozoravaju da bi Sjednijene Države i Kina, kao dva najveća proizvodjača stakleničkih plinova u svijetu, mogli tražiti ublažavanje preporuka panela u njegovom završnom izvještaju. Agencija Associated Press navodi da predstavnici te dvije zemlje ističu da bi akcija na smanjivanju ispuštanja stakleničkih plinova bila mnogo skuplja i manje efikasna od onoga što naučnici tvrde.

Panel Ujedinjenih naroda za proučavanje klimatskih promjena je u ovoj godini već objavio dva izvještaja u kojima upozorava da porast temperature na Zemlji može imati teške posljedice, uključujući suše, poplave, velike oluje i povećanje gladi i bolesti.

XS
SM
MD
LG