Linkovi

Reakcije Sarajeva na diplomatsku notu Vuka Draškovića


Ministarstvo vanjskih poslova BiH, potvrdilo je da je od ambasade Srbije u Sarajevu, primilo diplomatsku notu koju je Bosni i Hercegovini uputio ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković tražeći da se "prekine s kampanjom protiv presude Međunarodnog suda pravde kojom je odbačena krivica Srbije za genocid u Srebrenici". U skladu s uobičajenom procedurom, nota je proslijedjena Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara.

Član predsjedništva BiH, Željko Komšić, ne komentira note Srbije koje potpisuje osoba koja je organizirala i slala dobrovoljce u BiH i Hrvatsku, kaže Irena Kljaić, glasnogovornica g. Komšića. G. Kljaić navodi da je riječ o osobi koja redovno odaje počast Draži Mihajloviću i njegovim četnicima na Ravnoj Gori.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića, saopćeno je da nota sadrži zahtjev Srbije da se BiH odrekne prava da u budućnosti zatraži reviziju presude. G. Silajdžić naglašava da je Međunarodni sud pravde potvrdio da se genocid u Srebrenici desio i ističe, da je po prvi put u historiji jednu državu proglasio odgovonom za kršenje Konvencije o genocidu.

»Bilo bi uputnije da Srbija, umjesto pokušaja relativizacije genocida i revizije povijesti, hitno pristupi ispunjavanju svojih obaveza prema BiH, koje proizilaze po Konvenciji o genocidu i presudi Međunarodnog suda pravde.

Inače, u pomenutoj noti, između ostalog, stoji da nekoliko decenija unazad, kada je na prostorima sadašnje Hrvatske i BiH počinjen sistematski i državni genocid nad Srbima, Jevrejiima i Romima, nije bilo pravne mogućnosti da se sudi djelo genocida.

XS
SM
MD
LG