Linkovi

Putin traži ratifikaciju sporazuma iz ere hladnog rata


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je moguće da njegova zemlja obustavi poštivanje ključnog sporazuma iz hladnog rata o rasporedjivanju oružja i trupa u Evropi - ukoliko Stalno vijeće NATO - Rusija ne odgovori pozitivno na pitanja i žalbe Rusije. Sporazumom iz vremena hladnog rata se ograničava broj oružja i vojnika koje bilo NATO, ili zemlje bivšeg Varšavskog pakta, mogu rasporediti na evropskom tlu.

Gospodin Putin, medjutim, želi da sve zemlje članice NATO-a ratificiraju ovaj sporazum i samim tim poštuju ograničene brojeve i oruža i vojnika.

U Oslu je generalni tajnik NATO saveza, Jaap de Hoop Scheffer, potrdio spremnost Saveza da se taj sporazum ratificira, ali je podsjetio da se to veže uz povlačenje ruskih trupa iz Gruzije i Moldavije.

Najnovije upozorenje ruskog lidera dolazi u vrijeme sve veće napetosti izmedju Moskve i Washingtona oko američkog plana rasporedjivanja anti raketnog štita u Češkoj i Poljskoj. Jučer je američki ministar odbrane, Robert Gates Rusiju pozvao da bude partner u ovim antiraketnim planovima.

XS
SM
MD
LG