Linkovi

Misija Vijeća sigurnosti na putu za Kosovo boravila u Briselu


Prva stanica misije Savjeta bezbjednosti UN-a bio je Brisel- tu su se, želeći da dobiju najnovije informacije o prilikama na Kosovu ali i o evropskom i NATO vidjenju stvari, sastali sa zvaničnicima dvije organizacije. Čuli su, prema onome što prenose evropski i NATO izvori, spremnost EU da preuzme odgovornost za civilnu misiju, provodjenje zakona i evropsku perspektivu ne samo Kosova, već i Srbije i ostatka balanskog regiona. Obje organizacije traže što skorije donošenje rezolucie Savjeta bezbjednosti, koja bi konačno definisala položaj i budućnost Kosova.

Saznati što više o prilikama, jasna je misija za američkog ambasadora, Zalmay Khalilzada: Da saznamo gledišta EU i NATO.

Belgijski ambasador pri Savjetu, Johan Verbeke: Započeli smo misiju u Briselu- čućemo generalnog sekretara NATO, Jaap de Hoop Scheffera kao i ljude iz Savjeta EU. Kao što znate, Javier Solana danas nije tu, pa će nam se, umjesto njega, pridružiti njegov specijalni savjetnik, Stefan Lehne. Dakle, imaćemo ozbiljne brifinge o evropskoj i NATO dimenziji kosovskog pitanja".

Evropski stav su naglasili izvori Savjeta ministara EU - nova rezolucija Svajeta bezbjednosti je neophodna, jer bez nje je neizvodjivo za Brisel da na terenu započne vlastiti planirani civilni angažman. Naglašena je evropska perspektiva Kosova, Srbije i regiona, što bi trebao da bude zajednički cilj svih uključenih u stabilizaciju i integraciju regiona sa evropskim strukturama.

Potrebu za novom rezolucijom naglasio je i evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, koji je ponovio ranije poznat stav o neophodnom jasnom definisanju kosovskog statusa, koji će, kako kaže komesar Rehn, dati medjunarodni legitimitet i pravnu osnovu za angažovanje EU na Kosovu.

I pored ranije iskazanih neslaganja pojedinih evropskih članica sa Ahisarijevim planom o "nadgledanoj nezavisnosti" za Kosovo, Rehn je članovima misije naglasio kako Unija ne samo da podržava rad, već i plan specijalnog izaslanika UN-a, uvjeren da Rusija, koja je i inicijator stvaranja misije Savjeta, i njen predsjednik, Vladimir Putin, dijele demokratske vrijednosti Evrope, te da je od velike važnosti da kosovskom pitanju Moskva pristupi u duhu odgovornog multilateralizma.

Kada je riječ o NATO, tu nije bilo spornih elemenata u jedinstvu stavova vojnih članica, koje je članovima misije danas prenio generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Njegov portparol, James Aparturai, smarta da je sasvim prirodno da je razgovor sa NATO vrhom jedna od prvih tačaka u sadržajua rada misije Savjeta bezbjednosti: Misija je ovdje da prikupi informacije o Kosovu, a NATO je tamo ozbiljno angažovan sa oko 16 hiljada vojnika.

Generalni sekretar je dao svoje vidjenje o bezbjednosti na Kosovu, kao i svoje, NATO gledište o tome kako Alijanse namjerava da podrži politički proces...

Stvar je sada do Savjeta bezbjednosti, ova informativna misija je važna, i tempirana u pravo vrijeme kako bi se razgovaralo ne samo sa NATO zvaničnicima, već i sa ostalim relevantnim ljudima prije nego što odu u region. Misija, dakle, dolazi u pravo vrijeme, mi u NATO žalimo da Savjet bezbjednosti razmatra ovo pitanje, što bi se trebalo okončati rezolucijom baziranom na Ahtisarijevim prijedlozima, kako bi se cijeli proces kretao u pravom smjeru".

Misija Savjeta bezbjednosti je poslijepodne napustila Brisel, odlazeći u pravcu Beograda.

XS
SM
MD
LG