Linkovi

Dva bivša američka predsjednika na sahrani Borisa Jeljcina


Bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin je, nakon velike državne ceremonije, sahranjen na moskovskom groblju Novodevichy. Ispaljivanjem plotuna odata je posljednja počast prvom lideru te zemlje u post-sovjetskoj eri.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, članovi obitelji gopodina Jeljcin i predstavnici stranih zemalja su se kretali iza oklopnih vojnih vozila koja su kovčeg prevozila od katedrale do groblja. A pred sami pogreb, više od 20 hiljada osoba je prošlo kroz odaju katedrale Hrista Spasitelja, gdje je Jeljcinovo tijelo bilo izloženo od ponedjeljka, kada je u 76 godini umro ovaj prvi demokratskim glasanjem izabrani ruski lider.

Na sahrani gospodina Jeljcina su bili i bivši američki predsjednici George H.W. Bush i Bil Clinton, bivši britanski premijer John Major, njemački predsjednik Horst Kohler, bivši sovjetski lider Mikhail Gorbachev i bivši poljski predsjednik Lech Walesa.

Medjutim, mnoge su zemlje na sahranu poslale zvaničnike nižega ranga - što zbog nedovoljno dugog perioda za pripremu sahrane, a dijelom, kažu analitičari, i zbog ne baš izvjesne ostavštine Borisa Jeljcina kao polu-demokrate, i nedovoljnog reformatora. Komunisti u ruskom parlamentu su odbili pridružiti se jutrošnjoj minuti šutnji, izražavajući tako neslaganje s Jeljcinovom ulogom da se okonča era Sovjetskog Saveza.

Predsjednik Vladimir Putin je današnji dan proglasio zvaničnim danom žalosti.

XS
SM
MD
LG