Linkovi

Obnovljiva goriva, okolina i ekonomičnost


Američka agencija za zaštitu okoline - EPA - je finalizirala planove za novu regulativu kojoj je cilj podrška upotrebi obnovljivih goriva. Na ovaj način bi državni standard, povećanjem upotrebe ethanola i bioloških dizel goriva , proizvedenih u Sjedinjenim državama, u narednoj deceniji značajno reducirao upotrebu benzina. Izvještaj za Glas Amerike pripremio Mil Arcega.

Novi standard za gorivo koji mi objavljujemo danas je ključni korak u povećanju energetske sigurnosti zemlje. To kaže američki ministar za energetiku Samuel Bodman i dodaje da je standrd obnovljivog goriva ili tzv. RFS dio plana predsjednika Busha da se pomogne proizvodnja alternativnih goriva i smanji ovisnost Amerike o stranoj nafti.

SAMUEL BODMAN: Ali to je samo prvi korak naše agresivne strategije koju je predsjednik pripremio: da za deset godina smanji američku upotrebu benzina za 20 procenata.

Državni standard odredjuje godišnje kvote proizvodnje koje će natjerati rafinerije benzina da koriste više obnovljiva goriva kao što su ethanol i bio dizel. Direktor agencije za zaštitu okoline Stephen Johnson kaže da se po kvoti za 2007-mu zahtijeva da više od četiri procenta benzina prodanog u Sjedinjenim državama dolazi od obnovljivog izvora kao sto je kukuruz.

STEPHEN JOHNSON, Direktor EPA: Tako će do 2012. te sedam i po milijardi galona goriva koje se pumpa u rezervoare širom zemlje, biti napravljeno iz domaćih usjeva i obnovljivih resursa.

Mada program ima za cilj da smanji godišnju upotrebu benzina za blizu 15 milijardi litara, miješavine ethanola može povećati potrošnju za isti broj kilometara i za čak 30 procenata. Nicole Nason, na čelu ministarstva za bezbijednost saobraćaja na državnim autoputevima, kaže da to naglašava potrebu da se reformira standard za učinkovitost goriva za američke automobile.

NICOLE NASON: Svako dijeli konačni cilj, štednje goriva. Ali samo uspostavljanje broja moglo bi imati negativne posljedice za bezbijednost i rezultirati negativnim utjecajem na ekonomiju.

Mada je agencija za zaštitu okoline rekla da će novi standardi sa 2012. smanjiti ispuštanje gasa, koji izaziva efekat staklene bašte, do 13 metričkih tona, reakcije nekih grupa za zaštitu okoline su mješovite. Grupa pod nazivom Nadgledanje čistoga zraka, saopštila je da ethanol pomogne smanjenju nivoa ugljen monoksida ali on takodjer proizvede više azotnog oksida- ključnog elementa smoga.

XS
SM
MD
LG