Linkovi

Srebrenica na raskrsnici


Kasno sinoć, Parlament FBiH, usvojio Rezoluciju u Srebrenici, kojom se traži poseban status za ovaj grad. Danas Milorad Dodik posjetio Srebrenicu i poručio da nikakav poseban status nije moguć i da je izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske samo iluzija.

Srebrenica će trajno ostati u okviru ustavno-pravnog poretka Republike Srpske i nikakav njen poseban status nije moguć a izdvajanje ove opštine iz Republike Srpske je samo iluzija. Poručio je ovo danas u Srebrenici, nakon sastanka sa čelnicima ove opštine, premijer Republike Srpske, Milorad Dodik pozvavši sve Srebreničane koji su napustili ovu opštinu da se vrate svojim kućama.

«Mislimo da i ovo što se dešava,i što nam je žao, mislimo da je manipulacija, da ljudi koji se nalaze zbog problema Srebrenice u Sarajevu pod šatorima da su politički izmanipulisani i da, naprosto, mislimo da je to dio politike koja ne donosi dobro nikome ovdje a pogotovo tim ljudima koji se tu nalaze. Nama je žao što je do toga došlo i mislimo i pozivamo ih da se vrate svojim redovnim životnim i drugim pitanjima i to je najboljni način na koji možemo ići dalje.»

Milorad Dodik je saopštio da će Vlada Republike Srpske do kraja ove godine za implementaciju projekata u Srebrenici uložiti 16 miliona konvertibilnih maraka.

Inače, povodom jučerašnje rezolucije o Srebrenici koju je usvojio Predstavnički dom federalnog parlamenta, danas se oglasio predsjednik Republike Srpske, Milan Jelić koji je poručio da ova rezolucija predstavlja grubo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH i entiteta. On je ujedno pozvao i sve relevantne institucije, prvenstveno OHR da osude ovu rezoluciju i utvrde odgovornost za donosioce ovakvih, kako je rekao, neustavnih dokumenata. Rezoluciju je osudila i vladajuća partija u Republici Srpskoj, Savez nezavinih socijaldemokrata.

XS
SM
MD
LG