Linkovi

Evropske snage za hitne intervencije


Evropske snage za hitne intervencije na granicama su, praktično, već funkcionalne, a ovih dana su im ministri unutrašnjih poslova dali i političku podršku. Njihov prvenstven zadatak je zaštititi evropski prostor od ilegalnih imigranata, u slučaju kada ne pomažu sporazumi, granične kontrole, biometrijski pasoši.

Znak za uzbunu je proradio kada se na španske obale prošle godine iskrcala 31 hiljada ilegalaca iz krhkih čamaca i splavova, koji su preplovili Sredozemlje upotrazi za boljim životom. To je, prema podacima španske vlade, čak šest puta više imigranata nego godinu ranije- uz to, niko sa sigurnošću ne može reći koliko ih je, u pokušaju da se domognu evropskog tla, završilo u talasima.

Posebno se fokusirajući na imigrante koji dolaze morem Evropljani su osnovali Frontex, agenciju koja sada na raspolaganju ima značajnu opremu, dvadesetak aviona, još više helikoptera i stotinjak patrolnih čamaca - zadatak je što prije otkriti pokušaj ilegalaca da se otisnu od matične obale, kaže oficir italijanskog patrolnog broda "Diciotti", Pasquale Golizia:

"Naša dužnost je da o bilo kakvom tragu čamaca, izvjestimo koordinaciski centar Frontexa na Kanarskim ostrvima, kako bi oni mogli da organizuju povratak ilegalnih imigranata prije nego što čamci dodju do medjunarodnih voda".

Posljednjom odlukom ministara se snage za hitne pogranične intervencije osnažuju i pridodaju nacionalnim jedinicama za kontrolu granica evropskih članica. Činiće ih oko 450 eksperata, koji su na raspolaganju državama pod najjačim imigranskim talasima. Demokratija se, uvjeren je komesar za pravdu i unutrašnje poslove, Franco Frattini, brani i na ovaj način:

"Kao odgovoran za pravdu, sigurnost i temeljne slobode u EU, ne mogu da pravim kompromise kada je u pitanju sigurnost evropskih gradjana".

Prostor Zapadnog Balkana se ne pominje kao područje na koje će nove evropske granične snage obratiti posebnu pažnju. Ta dobra vijest se objašnjava procesom koji je u toku, a koji bi u najskorije vrijeme, čvrstim sporazumima o readmisiji, trebao uvjeriti Evropljane da Balkanci nisu, ili nisu više, ozbiljan dio ilegalnog imigrantskog talasa.

XS
SM
MD
LG