Linkovi

Rice putuje u Norvešku na razgovore sa NATO i Rusijom


Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak će otputovati u Norvešku na neformalni sastanak sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO koji će se fokusirati na pitanja kao što su Afganistan, odbrana od raketa i Kosovo.

Nakon razgovora unutar NATO-a zasijedaće Stalno vijeće NATO-Rusija kojem će se pridružiti ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kaže da će državna tajnica Rice naglasiti značaj unapredjenja suradnje u operacijama snaga NATO snaga u Afganistanu u borbi protiv talebana.

Očekuje se, takodjer, da će gospodja Rice zatražiti podršku za plan izaslanika UN-a za Kosovo Martti Ahtisaaria za medjunarodno nadgledanu neovisnost Kosova. Rusija je najavila da će možda blokirati takav plan svojim vetom u Vijeću sigurnosti.

Rusija je, takodjer, izrazila svoje protivljenje američkom planu postavljanja sistema odbrane od raketa u Poljskoj i Češkoj Republici. Američki zvaničnici kažu da je plan namjenjen odbrani od takozvanih od medjunarodne zajednice odmetnutih država kao što je Iran.

XS
SM
MD
LG